Субота, 20 Квітня 2024 р.
9 Липня 2010

АРХЕОЛОГАМ РОБОТИ ВИСТАЧИТЬ

6 липня в Ратуші відбулася прес-конференція для представників місцевих ЗМІ, присвячена представленню результатів археологічних досліджень і реставраційних робіт у 2008-2010 рр. на території Старої фортеці, зокрема Північного бастіону.

Керівництвом розкопок займалася старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Лариса ВИНОГРОДСЬКА спільно з працівниками Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петром БОЛТАНЮКОМ і Русланом ЙОЛТУХОВСЬКИМ. Долучилися до робіт студенти історичного факультету К-ПНУ ім.Огієнка та учні літньої школи «Лідер» при Хмельницькому тери-торіальному відділі МАН України. Розкопки велися на глибині 2,5-7,5 м, де були знайдені залишки давньоруського городища.

У результаті розкопок було знайдено велику кількість археологічних артефактів, які поповнять фонди музею-заповідника цікавими експонатами XІІІ-XVІІІ ст.: молдавськими та польськими монетами кінця династії Ягелонів, зброєю, керамічними підсвічниками та люльками. Також було знайдено велику кількість матеріалів трипільської та чорноліської культури. Археологічні знахідки направили на експертизу для вияснення достовірності періоду заснування фортеці.

Організатори прес-конференції зробили спробу обгрунтувати необхідність створення постійно діючої експедиції для дослідження історії нашого міста.

Ірина СЛОБОДЯН, Сергій ЯНОВСЬКИЙ,  студенти історичного факультету К-ПНУ ім.Огієнка.