П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
9 Липня 2010

ДО КОМЕНДАНТСЬКОЇ ГОДИНИ БУДЬ ГОТОВИЙ!

Ми уже писали в минулому числі про новомодний спосіб контролю за підлітками, який одне за одним вводять міста України, а саме – комендантську годину для неповнолітніх. Кам’янець, здається, теж не проти долучитися до новаторського методу при вихованні підростаючого покоління. 

Саме про це йшлося 1 липня на засіданні круглого столу під головуванням заступника міського голови з гуманітарних питань Олега ДЕМЧУКА. Представники закладів охорони здоров’я, освіти, духовної ради міста, молодіжних організацій, органів внутрішніх справ, прокуратури, профільних відділів і служб міськради, засобів масової інформації намагалися зважити всі «за» і «проти» введення комендантської години у місті.

Начальник служби у справах дітей Лілія БЕВЗ представила проект рішення «Про обмеження перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах, залах ігрових автоматів, на вулицях і в інших громадських місцях», у якому, зокрема, йдеться про заборону перебування у вищезазначених місцях дітям віком до 14 років без супроводу батьків після 22-ї, а віком від 14 до 18 років – після 23-ї години. Також пропонувалося посилити контроль за діяльністю розважальних закладів і закладів масового харчування.

Більшість присутніх на засіданні підтримали ініціативу міської влади. Олег ДЕМЧУК навіть провів аналогію з ініціативою міської влади з обмеження доступу дітей у зали гральних автоматів, що принесло неабияку користь. Щоправда, виникло й чимало питань. Наприклад, якими статтями адміністративного кодексу керуватися при встановленні відповідальності за порушення комендантської години; як визначити вік дитини на око (мало хто носить із собою документи); як бути з дітьми-туристами, учнями технікумів, які мешкають у гуртожитках тощо?

Дисонанс у злагоджений хор голосів на підтримку комендантської години вніс представник Фундації регіональних ініціатив, який зауважив, що для того, щоб діти не ходили ночами, потрібно організувати їхнє дозвілля вдень, а також посилити контроль за продажем алкоголю неповнолітнім. Засумнівалася у законності обмеження нічних прогулянок для підлітків і представник прокуратури. Вона порадила 

ознайомитися з досвідом інших міст, в яких комендантська година вже діє.

Врешті, всі погодилися, що для прийняття остаточного рішення потрібно вивчити питання та громадську думку щодо нього більш грунтовно. На тому й розійшлися.