П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Липня 2010

ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ ТРІЙЦІ ОСВЯЧЕНО

10 липня відбулося освячення храму Пресвятої Трійці (отців-василіан), який став окрасою Старого міста. Його настоятель, отець Йосиф БУДАЙ, присвятив його будівництву 5 років свого життя.

ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ ТРІЙЦІ ОСВЯЧЕНОРозпочинав відновлення храму ще отець Ігор ЦАР, а далі допомагав у будівництві брат Давид КУЛИНИЧ. Не стоя-ла осторонь і влада: 100 тис.грн. було виділено з міського бюджету на покрівлю, а також було надано бруківку для впорядкування території.

Спроба відновити храм спільними зусиллями вдалася. За словами отця Йосифа, спочатку планувалося лише побілити стіни всередині, а купол – розписати. Але через брак досвіду в художників щодо роботи із природними барвниками, за допомогою яких здійснювався розпис, під куполом з’явилися плями. Аби не встановлювати риштування повторно, було вирішено розписати не лише купол, а і весь храм. Роботи коштували дорого: священик заборгував художникам близько 20 тис. доларів. Тому отець Йосиф вирішив одразу після освячення храму їхати на заробітки до Іспанії.

Коли міський голова Анатолій НЕСТЕРУК довідався про те, що Йосиф БУДАЙ разом із Львівською та Тернопільською парафіями (які допомагали збирати гроші на відновлення храму) зробив таку величезну справу та ще й збирається відробляти борги, він прийняв рішення знайти шляхи для погашення заборгованості, адже священик робив добро для всього міста.

На літургію прибули: єпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ владика Василій СЕМЕНЮК, єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії РКЦ Леон ДУБРАВСЬКИЙ, настоятелі василіанівських монастирів разом із ченцями, священики з Риму та Бразилії, а також представники інших конфесій.

ХРАМ ПРЕСВЯТОЇ ТРІЙЦІ ОСВЯЧЕНОЗа сподвижництво, безкорисливість і величезний вклад у відбудову історичної спадщини міський голова Анатолій НЕСТЕРУК вручив Йосифу БУДАЮ відзнаку міського голови «За заслуги перед громадою». А архітектору регіонального спеціалізованого науково-проектного інституту «Укрзахідпроектреставрація» Володимиру БЕВЗУ вручено почесну грамоту.

Апостольське благословення міському голові та громаді міста передав і Папа Римський БЕНЕДИКТ XVІ.

Також було освячено воду у фонтані, що знаходиться на території храму. Наостанок отець Йосиф подякував усім, хто долучився до справи відбудови храму.