Четвер, 28 Березня 2024 р.
30 Липня 2010

АМБРОЗІЯ ПРИЙШЛА ПО ЗДОРОВ’Я КАМ’ЯНЧАН

Анатолiй ТКАЧ бiля куща амброзiї поблизу вiйськового полiгонаЗдавалося, ми вже звикли до всіх можливих небезпек, які встигла подарувати людству технічна революція. Різноманітні хімічні сполуки, радіація у повітрі, воді та грунті вже давно нікого не дивують. Не дивує нас і весь «букет» хвороб, який з’являється у людей в результаті впливу цих факторів на наш організм.

Однак виявляється, це не всі небезпеки, які чатують на нас. Одна з найбільш небезпечних – це алергія, яку може викликати амброзія – гарна і, на перший погляд, безпечна рослина.


– Цей бур’ян, з’явившись 1925-го року на півдні України, з величезною швидкістю окупував більшість областей України, – говорить член Асоціації екологів України Анатолій ТКАЧ. – На жаль, з’явилася ця зараза і в Кам’янці-Подільському. Пилок цієї рослини – основна причина виникнення алергічного захворювання – полінозу. Основними його симптомами є нежить, задуха, ускладнене дихання, кашель, сльозотеча, висипання на шкірі та головний біль. Хвороба виникає тоді, коли пилок амброзії потрапляє у легені. А для того, щоб це сталося, людині достатньо вдихнути його в період цвітіння амброзії, який уже розпочався і триватиме аж до жовтня.

Хочеться застерегти всіх кам’янчан від самолікування симптомів полінозу, адже це може призвести до різноманітних ускладнень. При виникненні перших симптомів хвороби обов’язково зверніться до лікаря. А щоб уникнути цієї хвороби взагалі – скошуйте, виполюйте, виривайте з корінням амброзію поблизу своїх будинків і скрізь, де бачите, адже від цього залежить здоров’я всіх жителів, а особливо – маленьких дітей.

Сподіваюся, що осторонь цієї проблеми не залишаться епідеміологічні, екологічні служби та міська влада.