П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Лютого 2010

«НАША СПАДЩИНА» – ДУХОВНIСТЬ I МОРАЛЬНIСТЬ

Безкорисна благодійна допомога іншим та особиста активна життєва позиція завжди були характерними рисами успішних людей. Наділений ними і наш сьогоднішній співрозмов-ник – голова місцевого осередку Міжнародної громадської організації «Наша спадщина» Валерій КАСПРОВ, який розповів нам про суть її діяльності та поділився планами на майбутнє.

– Міжнародна громадська організація «Наша спадщина» була за-снована Iваном БИЧКОВИМ, Сергієм МОСКОВКОЮ та дружиною мого брата Олександра КАСПРОВА – Iриною. Три роки тому, в грудні 2007-го, Олександр та Iрина розпочали активну діяльність організації в Кам’янці-Подільському. Згодом я очолив її місцевий осередок. Основною метою нашої діяльності є пропаганда здорового способу життя, моральних, духовних і сімейних цінностей, протидія молодіжному алкоголізму, наркоманії, тютюнокурінню, а також профілактика цих та інших негативних явищ у суспільстві.

З моменту заснування «Нашої спадщини» ми підготували та реалізували чимало проектів – цікавих і водночас корисних для громади Кам’янця-Подільського та району. Першим із них була олімпіада «Підліткові ігри» в січні 2008-го, в яких взяло участь близько 200 старшокласників з 12-ти шкіл міста. Цю ідею, до речі, перейняли і наші однодумці з інших міст України. В результаті «Підліткові ігри» були проведені у 38-ми містах, а їхніми учасниками стали понад 5 тисяч школярів.

Відчувши, що дітям наша акція дуже сподобалась, у травні того ж року «Наша спадщина» провела ще одні «Підліткові ігри», значно масштабніші за попередні. У них брало участь 800 підлітків, які не лише змагалися у спортивних естафетах, але й дізналися про згубність дошлюбних статевих стосунків і зобов’язалися зберігати незайманість до одруження.

Не байдужі ми і до екології нашого міста. У травні 2008 року «Наша спадщина» провела акцію «1000 годин милосердя», під час якої наші волонтери прибрали від сміття два міські парки та територію Валів поблизу фортеці. Влітку для 500 школярів із міста ми організували у найбільш мальовничих куточках нашого району екстрим-табори, де діти вчилися розбивати намети, переходити річку вбрід…

Того ж 2008-го на базі різних шкіл ми організували постійно діючі спортивні та морально-виховні підліткові клуби, заняття в яких відвідують 170 дітей і підлітків.

Не зупинилася на досягнутому «Наша спадщина» і наступного року. 2009-й ми успішно розпочали з масштабного проекту «Здорова сім’я», під час якого подружні пари без дітей брали участь у сімейній конференції з актуальних проблем розвитку 

сім’ї, а родини з дітьми отримали можливість познайомитися між собою, а також взяти участь у цікавих іграх, конкурсах, естафетах, спортивних змаганнях і переглянули фільм «Iсус очима дитини».

Продовжили ми свою роботу і в екологічному напрямку. Зокрема, організували акцію з прибирання сміття в каньйоні річки Смотрич «Чисте серце – чисте місто».

Крім того, «Наша спадщина» не стояла осторонь і від загальноміських заходів. Так, торік, у квітні, ми долучилися до прибирання трас для фестивалю «Технопарк Кам’яного періоду», а згодом, у рамках Травневих днів (до речі, я був членом їх оргкомітету), провели другу олімпіаду «Підліткові ігри», в яких брали участь 800 учнів зі шкіл нашого міста.

Працювали минулого року і літні оздоровчі табори (цього разу в них відпочило аж 600 дітей) і підліткові клуби.

– Валерію, а які у Вас плани на цей рік?

– Будемо продовжувати працювати над проектами, започаткованими раніше, але цим не обмежимось і навесні плануємо започаткувати декілька нових і надзвичайно цікавих заходів. Зокрема, втілити у життя довго-тривалий проект «За життя!», основною метою якого є пропаганда здорового способу життя.

Несподіванкою для всіх кам’янчан, гостей міста і району стане проведення у Кам’янці-Подільському дитячого чемпіонату світу з футболу. Команди шкіл, які братимуть участь у змаганнях, представлятимуть національні збірні різних країн світу. Більше того, їм потрібно буде ознайомитися з історією, традиціями та звичаями країн, які вони представлятимуть, і зробити для глядачів самопрезентацію. Суть цього проекту не лише у спортивних змаганнях, але й у тому, щоб згуртувати дітей, розвинути у них любов до фізкультури і спорту та познайомити із відомими українськими футболістами, які, можливо, завітають на чемпіонат і дадуть дітям декілька професійних уроків гри у футбол.

– Хто фінансує всі Ваші заходи?

– На реалізацію проектів «Нашої спадщини» я віддаю частину прибутку від власного бізнесу. Те саме роблять й інші небайдужі до молоді та сім’ї бізнесмени нашого міста, зокрема, подружжя Олега та Оксани ПЕТРОВСЬКИХ. Iноді робити це нам складно, тому будемо раді будь-якій підтримці інших чуйних людей. Нічого не вийшло б у нас і без допомоги наших волонте-

рів – молодих людей, представників чотирьох баптистських церков міста і керівників їхніх молодіжних осередків Олександра КАРБУНАРА, Павла ТУРЖАНСЬКОГО, Павла СТАСЮКА та Андрія ПЛИСНЮКА.

Значну підтримку нам надають також міський голова Анатолій НЕСТЕРУК, його заступники Олег ДЕМЧУК, Віктор ДИБАШ і депутат міськради, голова фракції БЮТ у міськраді Iгор ЗЕМСКОВ. За це я їм дуже вдячний, адже разом ми робимо все для того, щоб діти більше часу проводили не на вулиці, у підвалах чи ігрових залах, а присвятили себе спорту, сім’ї та розвитку духовності.