П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
10 Грудня 2010

АНАТОЛІЯ НЕСТЕРУКА НЕ ЗАБУЛИ

АНАТОЛІЯ НЕСТЕРУКА НЕ ЗАБУЛИНещодавно у місцевому видавництві «Аксіома» побачила світ 136-сторінкова книжка «Народний мер» із підзаголовком «До 55-річчя від дня народження міського голови м.Кам’янця-Подільського (2008-2010 рр.) Анатолія Макаровича НЕСТЕРУКА». Авторами цього наукового видання, підписаного до друку 22 листопада, стали кандидати історичних наук Олександр ЗАВАЛЬНЮК (ректор К-ПНУ ім.Огієнка, депутат обласної ради від Партії регіонів) та Олександр КОМАРНІЦЬКИЙ (помічник ректора К-ПНУ, голова Кам’янець-Подільської міської організації Національної спілки краєзнавців України).

Відкриває видання передмова. Процитуємо її перший абзац: «Анатолія Макаровича НЕСТЕРУКА, непересічну особистість, людину справи, патріота, знають у Кам’янці-Подільському як старожили, так і молодь. Кам’янчани цінують його за чесність, порядність, мудрість, самовідданість, готовність у будь-який момент прийти на допомогу людям».

Саме ж видання складається з двох розділів. У першому з них «Анатолій НЕСТЕРУК – життя заради людей» викладено біографію Анатолія Макаровича, джерелами написання якої стали газетні публікації та матеріали Кам’янець-Подільського міського архіву. Майже дві третини книги займає «Хроніка діяльності А.М.НЕСТЕРУКА». Вона відкривається записом від 1 червня 2008 р., коли кам’янчани на позачергових виборах обрали Анатолія Макаровича міським головою, а завершується цьогорічними записами про те, що міський голова привітав зі сторіччям почесного громадянина міста Іллю ЧЕБОТАРЬОВА (17 вересня), виступив на пленумі міської організації ветеранів (третій тиждень вересня). Кожний хронологічний запис підкріплено посиланням на публікації в місцевих газетах – «Подолянині», «Кам’янець-Подільському віснику» та «Краї Кам’янецькому». Обставини затримання та звинувачення мера в книзі не висвітлено.

Як зазначено в анотації, видання (його наклад – 300 примірників) «розраховано на державних службовців, політиків, молодь, усіх небайдужих до сучасної долі «Міста на камені», його народного мера».

Цікаво та корисно було би в тандемі авторів «Народного мера» побачити наукові видання про ще трьох міських голів періоду незалежності України – Михайла АНОСОВА, Анатолія КУЧЕРА та Олександра МАЗУРЧАКА. Можливо, колись дійдуть руки і до висвітлення діяльності найяскравіших міських лідерів радянської доби –  Григорія ТОНКОЧЕЄВА, Олександра ЛЄСОВОГО, Лідії ДЕМЧУК і Володимира КРИЛОВА.