Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2010

МОЖЕТЕ ЖИТИ СПОКІЙНО

Валерій СЛОБОДЯН – власник ТОВ «Лідер» – повідомлення про вибух газу на III поверсі новозбудованої ним 5-поверхівки отримав по телефону 22 вересня, о 16.30. Квартал на вул.Привокзальна, в якому розташований будинок №22, оточили пожежники, оперативні бригади міліції, швидкої допомоги, Кам’янець-Подільської філії «Хмельницькгаз», МРЕМ, туди прибули і представники міської влади. Негайно з’явився і сам Валерій Анатолійович. Робота біля будинку кипіла. Будівлю зі всіх боків обклали драбинами для евакуації людей із III-V поверхів. Напоготові приймати постраждалих були і медики. Пожежні підрозділи чітко виконували команди начальника Кам’янець-Подільського МУ ГУ МНС України в Хмельницькій області підполковника Олега ІВАНЮКА.

Як виявилося, ніякого вибуху не було, а місто цього дня проходило комплексну перевірку Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення  від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо забезпечення цивільного захисту жителів, підприємств, організацій міста, взаємодії, підготовленості оперативних структур Кам’янця до ліквідації надзвичайних ситуацій.

Реалізація державної політики у сфері цивільного захисту є складовою національної безпеки, а виконання її завдань – важливим обов’язком органів виконавчої влади всіх рівнів. Тому, аби визначити готовність міста і району до нестандартних випадків, і була проведена інспекторська перевірка. 

Перед початком перевірки у залі районної ради зібрали керівників усіх підрозділів, які задіюються для ліквідації надзвичайних ситуацій, а також керівників міста і району, адже природно-техногенна ситуація нині досить складна. Ще надто багато виникає надзвичайних ситуацій, спричинених природними та техногенними факторами, внаслідок яких гинуть люди, зазнають збитків населення та економіка. З початку року на Україні сталася 191 надзвичайна ситуація різного рівня, в яких загинула 241особа та постраждали 568.

Відповідно до планів роботи Міністерства та розпорядження Кабміну, комісією Міністерства була проведена контрольна перевірка реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту, цивільної оборони, техногенної та пожежної безпеки, аварійно-рятувальної справи у Хмельницькій області. Основним завданням перевірки стало вивчення та визначення стану усунення недоліків, виявлених комплексною перевіркою 2009 р., у впрова-дженні всіх напрямків і заходів державної політики у сфері цивільного захисту, цивільної оборони, техногенної безпеки у Хмельницькій області. 

Фахівці Міністерства з питань надзвичайних ситуацій на чолі із заступником начальника Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки Олегом ОГОРОДНИКОМ перевірили стан інженерного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, радіаційного, хімічного забрудненя та організацію евакуаційних заходів у таких випадках, стан медичного та біологічного захисту.

Матеріали про стан справ із цивільного захисту в Хмельницькій області за результатами контрольної інспекторської перевірки вже подані до Кабміну. Члени комісії та працівники Міністерства високо оцінили підготовку оперативних сил нашого міста і району, вони залишилися задоволеними результатами навчань. Минулої п’ятниці в ОДА відбулося підведення підсумків комплексної перевірки, на якій Олег ОГОРОДНИК дав найвищу оцінку діям усіх наших підрозділів. 

Отже, як показали навчання, жителі Кам’янця можуть жити, працювати і спати спокійно.