Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Грудня 2010

ЕКЗАМЕНУ БИ НЕ ЗДАЛИ…

Зима та перший сніг прийшли за розкладомЗима та перший сніг прийшли за розкладом – без жодних несподіванок і навіть запізнень. На 21.00 1 грудня технічна група МШД була напоготові, чекала моменту, коли перестане йти сніг. 

З 4.00 почалося розчищення головних магістралей міста від заметів. Але перші нештатні ситуації на дорогах проявилися ще звечора 1 грудня. Як повідомив інспектор міського ВДАІ Володимир ДЖАЛАМАГА, дві фури, замість того, щоб їхати по об’їзній, вирішили проскочити через місто, але на підйомі пр.Грушевського так і не могли виїхати. Посипання дороги результатів не дало, довелося водіям заднім ходом повертатися до мосту та їхати по об’їзній. 

2 грудня у місті була зафіксована одна аварія. На щастя, обійшлося без жертв. Не всі власники автотранспорту встигли замінити літню гуму на зимову, що ускладнило рух на дорогах. 

Вранці численні затори на дорогах тільки підсилили загальне невдоволення від роботи комунальних служб міста. Водії, які добиралися з Довжка та Підзамча через Замковий міст, не могли в’їхати у Старе місто. Несолодко було і тим, хто проїжджав через міст «Стрімка лань». 

Що ж до центральної автомобільної артерії міста – проспекту Грушевського, то вона не виглядала розчищеною. Швидше, було схоже на те, що водії за годину-другу добряче утрамбували снігові намети на дорозі та зробили її більш-менш придатною для їзди. Звичайно, проспект потім розчистили, але потім, як кажуть, не рахується…

Достатньо було поїздити містом, щоб неозброєним оком побачити, де вулиці прибираються, а 

де – ні. Приємно здивували власники приватних підприємств, установ та організацій. Навколо їхніх магазинів, офісів та інших приміщень зранку вже можна було пройти розчищеними доріжками. Можливо, така активність зумовлюється достатньо високими штрафами за недотримання Правил благоустрою прилеглої території, адже, як повідомили в КП «Інспекція з контролю за благоустроєм», їхня сума  становить 340-1360 грн. для фізичних осіб і 850-1700 – для юридичних. 

А от двірники ЖЕКів настільки мобільними та активними не були. Сніг вкотре підтвердив теорію, що чорне на білому видно здалеку. 

Наскільки достойно вдалося комунальним службам зустріти зиму, ми запитали у заступника міського голови з комунальних питань Сергія БАБІЯ.

– Перший сніг, як у всіх містах, так і в нас, виявився, як і млинець, – жужмом. Перше розчищення головних доріг міста вже відбулося, правда, не настільки ефективно, як би нам цього хотілося. 11 одиниць техніки, які працювали вночі, також показали свою неефективність. Їхня кількість ніби й достатня для нашого міста, а от якість роботи бажає бути кращою. 

Ця ніч показала, що розчищення та посипання снігу спеціальною сумішшю не є мобільними. Хоч з ночі і було використано 50 тонн суміші, проте це аж ніяк не показник роботи в цілому. Мій особистий висновок: наша міська шляхова дільниця танцює на граблях. Є конкретні помилки, які з року в рік повторюються. Якби це був екзамен із розчищен-

ня та посипання доріг, то ми би його не здали. Але як залік – зарахувати можна.

О 16.00 вчора Сергій Віталійович пообіцяв проведення «снігового килиму», під час якого буде аж ніяк не роздача подарунків. Заступник мера зазначив, що голови не полетять, проте якщо хтось із людей не може впоратися з нештатною ситуацією, то від такого неефективного керівництва місто страждати не повинно. 

– Є дуже багато речей, які ми будемо змінювати вже сьогодні, – додав заступник міського голови. – Потрібно давати шанс на виправлення, але постійно терпіти та бути заручниками щорічних однотипних ситуацій не варто.