Четвер, 25 Квітня 2024 р.
26 Листопада 2010

ВЛАДА НОВА – ПРОБЛЕМИ СТАРІ

Як уже повідомлялося, минулого тижня директором КП «Міськтепловоденергія» призначено Валерія ГОРДІЙЧУКА. Новий керівник перш за все приступив до аналізу фінансового стану підприємства, з котрим було ознайомлено міського голову Михайла СІМАШКЕВЧА та представників ЗМІ в понеділок на прес-конференції.

Валерій Григорович повідомив:  

– Найболючішим питанням є оплата за енергоносії. За станом на кінець листопада, КП «Міськтепловоденергія» винне за газ 21 млн. 356, 4 тис.грн., із них 11 млн. 246,4 тис.грн. – це заборгованість, прийнята від ЗАТ «Тепловод-енергія» при передачі цілісного майнового комплексу в комунальну власність. Крім того, є заборгованість за електроенергію в сумі 3 млн. 12,1 тис.грн. Загалом кредиторська заборгованість підприємства складає 27 млн. 

718,5 тис.грн. До боргу за енергоносії додається 1 млн.200 тис.грн. нарахувань із зарплати (залишок за жовтень), банківський кредит – 2 млн. грн., а також інша заборгованість – 150 тис.грн.

Є ще  5 млн. 495,2 тис.грн., які були нараховані екоінспекцією в Хмельницькій області за перевищення ГДК і відсутність дозволу на спецводокористування за період роботи з 1 до 14 лютого цього року. Наразі справа в суді.

Разом з тим, підприємство має і значну дебіторську заборгованість, яка складає 18 млн. 361,4 тис.грн. різниці в тарифах. У разі відшкодування з Держбюджету її буде спрямовано на погашення заборгованості за енергоносії. Якщо ж цього не буде зроблено, то сума лягає тягарем на міський бюджет. Крім того, споживачі винні підприємству 2 млн. 846 тис.грн. за отримані послуги, в тому числі населення – 1,5 млн.грн.

На сьогодні підприємство щомісячно отримує збитки у сумі до 3 млн.грн., в основному тому, що в діючих тарифах для населення закладена ціна газу в розмірі 685,99 грн., а з 1 серпня ціна на газ зросла для населення ще на 50% і  загалом складає 1309,20 грн. із ПДВ за 1000 куб.м. 

Коригування тарифів подано підприємством у НКРЕ, оскільки тепер саме ця комісія є уповноваженим органом для проведення коригування тарифів. Але відповіді поки немає.

Також виявлено, що з початку опалювального сезону ТЕЦ отримує газ не зі спеціальної мережі, а тієї, що призначена для постачання блакитного палива для населення. Це призвело до дорахування лічильником щогодини приблизно по 400 куб.м газу, який фактично не спожитий підприємством, і, відповідно, «Міськтепловоденергії» дораховано зайву плату за газ. Наразі ці питання на порядку денному в міської влади та керівництва підприємства, тому є надія, що найближчим часом воно буде вирішено. 

Виконком міськради судиться із ЗАТ «Тепловоденергія» про повернення 13 млн.грн. невикористаних амортизаційних відрахувань.

Основним завданням для керівництва на сьогодні є отримання лімітів на газ, реструктуризація боргу за газ, прийнятого від ЗАТ «Тепловоденергія».

Також хотілося би розвіяти безпідставні чутки про повернення підприємства у приватну власність. Позиція керівництва міста, яка публічно була підтверджена міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ, така, що підприємство має належати громаді міста. 

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».