Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2010

ПОКРОВИТЕЛЬКА ВЕСІЛЬ І ПОДОРОЖЕЙ

богослужіння біля образа Святої Великомучениці Параскеви10 листопада, у день пам’яті Святої Великої мучениці Параскеви-П’ятниці, поруч із будинком адміністрації НІАЗ «Кам’янець», на вул.П’ятницька, відбулося богослужіння біля образа Святої Великомучениці Параскеви. 

Образ знаходиться на стіні садиби, де колись, імовірно, була дерев’яна церква Святої Параскеви-П’ятниці. Саме церква дала назву цій вулиці Старого міста. Втім, достеменно місцезнахо-дження давнього храму не відоме. Дехто з істориків вважає, що Предтеченська церква була колись Параскевською, або П’ятницькою, інші стверджують, що П’ятницька церква існувала в межах погосту цього ж Іоанно-Предтеченського собору.

Богослужіння на вулиці П’ятницькій, поруч із пам’ятним місцем, проводили священики УГКЦ із храму св.Йосафата (настоятелі – отець Олег та отець Василь) і храму св.Трійці (отець Микола), участь у ньому взяли співробітники НІАЗу та представники громади Старого міста.

Щодо самої Параскеви-П’ятниці, то вона здавна вважалася покровителькою торгівлі та заступницею тих, хто знаходився далеко від рідної домівки. Раніше це були купці та мандрівники, а в сучасному Кам’янці, напевно, про Параскеву не варто забувати туристам. Також її вважають покровителькою весіль.