Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2010

ЗА БЕЗПЕЧНІСТЬ КАБЕЛЮ

– Сертифікація в умовах ринкових стосунків, – зазначив Євген Геральдович, – признаний у світі спосіб незалежного підтвердження відпо-відності продукції, робіт і послуг до встановлених вимог. 

В Україні оцінка відповідності кабельно-провідникової продукції здійснювалася до квітня 2009 р. Але нещодавно Держспоживстандарт як національний орган України із сертифікації підготував зміни до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, в частині включення до нього розділу 37 «Кабельно-провідникова продукція».

В Україні за 2007-2009 роки через кабельну продукцію виникло 20782 пожежі, на яких загинула 371 особа і травмовано 513. Прямі збитки склали 163,5 мільйона гривень, а побічні – 275,8 мільйона гривень. Протягом цього періоду від несертифікованої кабельної продукції виникло 18413 пожеж. 

За станом на 31 жовтня цього року в області зареєстровано 776 пожеж, в яких загинуло 43 людини, четверо з них – у Кам’янці-Подільському. Прямі збитки від пожеж склали 3 мільйони 854,7 тисячі гривень. Побічні – понад 9 мільйонів 341,51 тисячі гривень.

Здебільшого основною причиною пожеж є порушення правил облаштування та експлуатації електрообладнання, печей, необережне пово-дження дорослих і дітей із вогнем.

Така ситуація з пожежами зумовлена, насамперед, низькою якістю кабельної продукції, під час горіння якої виділяється дим, токсичні та корозійно активні леткі продукти згорання, що призводять до загибелі та травматизму людей і знищення матеріальних цінностей. Широка реалізація дешевої кабельної продукції сумнівного походження наносить великі збитки національним виробникам і постачальникам кабельної продукції. Крім того, зазначена продукція через свою дешевизну користується широким попитом серед споживачів, які не усвідомлюють, що за низькою ціною фактично приховується біда.

В умовах сталого дефіциту кабельно-провідникової продукції, який мав місце у колишньому Радянському Союзі, споживачі не пред’являли до неї особливих пожежних вимог. Багато кабелів мали «гарну» горючість через оболонку зі звичайного ПВХ-пластикату або поліетилену.

Наприкінці 80-х років у науково-дослідних інститутах кабельної промисловості були розроблені кабельні вироби масового застосування, які не поширюють горіння при груповому прокладанні.

Для контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки при випуску пожежонебезпечної продукції підприємствами та організаціями органами ДПН разом із ДП «Хмельницькстандартметрологія» організовано спільні перевірки, покликані контролювати дотримання вимог нормативних документів щодо пожежної безпеки.