П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Листопада 2010

СЕРЖАНТСЬКИЙ КОЛЕДЖ ВІДЧИНИВ ДВЕРІ

Військовий коледж сержантського складу Кам’янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка нещодавно розпочав 6-місячну курсову підготовку за контрактом сержантів військової служби, які мають середню спеціальну або вищу освіту. 

СЕРЖАНТСЬКИЙ КОЛЕДЖ ВІДЧИНИВ ДВЕРІПісля ретельного відбору 18 прапорщиків і сержантів розпочали навчання, акцент у якому робитиметься на спеціальних дисциплінах. Підготовка здійснюватиметься на командні та технічні посади, що дозволить призначити випускників головними сержантами рот, старшинами батальйонів, командирами взводів, начальниками сховищ, електростанцій тощо.

– Під час навчання ми спробуємо максимально урізноманітнити дозвілля, щоб військові із задоволенням згадували Кам’янець, – наголосив заступник начальника військового коледжу сержантського складу з виховної роботи підполковник Юрій ЛАБУЗОВ. 

У найближчій перспективі у цьому коледжі удосконалюватиметься підготовка сержантів шляхом відкриття нових напрямів підготовки, спеціальностей і спеціалізацій. Проведений комплекс вищезазначених заходів сприятиме створенню професійного сержантського корпусу та покращенню професіоналізації Збройних сил України.

– На жаль, план прийому 2010 р. курсантів до військових коледжів не був виконаний у повному обсязі, – розповідає Юрій ЛАБУЗОВ. – На це є об’єктивні та суб’єктивні причини. Основними з них є вікове обмеження при вступі до вищих військових навчальних закладів (особи, старші 23 років), відсутність пільг при вступі у військові коледжі сержантського складу для військовослужбовців військової служби за контрактом. Говорячи про надання пільг військовослужбовцям, необхідно враховувати, що майбутні кандидати на навчання проходять службу за 2-3-м контрактом, тобто закінчили школу більш ніж 3-5 років тому і не брали участі у зовнішньому незалежному оцінюванні якості освіти. 

У Генеральному штабі Збройних сил України вже розроблено цілий комплекс заходів щодо розв’язання існуючої проблеми укомплектовування військових коледжів курсантами. Відповідно, після внесення змін до нормативно-правових актів Генеральним штабом Збройних сил України заплановано внесення змін до умов прийому у вищі навчальні заклади України, зокрема, щодо надання дозволу з 2011 р. вступати до військових коледжів як за результатами ЗНО, так і за вступними випробуваннями. Запропоновано надати право на вступ до військових коледжів особам із числа цивільної молоді та військовослужбовцям строкової військової служби.