Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Січня 2011

ЗАМІСТЬ «ВІЗИРА» – ЧЕСНА КАМЕРА

Laser TechnologyНа зміну скандальному «Візирові», що неабияк попсував нерви водіям і працівникам ДАІ, йде нове покоління пристроїв вимірювання швидкості. Тепер в озброєнні даішників з’явився лазерний прилад «Truсam», так звана чесна камера, дитя американської компанії «Laser Technology».

На сьогодні в Україні закуплено 147 таких приладів, вартість одного складає приблизно 110 тис.грн. Наша область забезпечена п’ятьма лазерними вимірювачами, які використовуються в підрозділах ДАІ для забезпечення дотримання Правил дорожнього руху на дорогах державного значення.

Детальніше про роботу «Truсam» розповідає старший інспектор Кам’янець-Подільського взводу ДПС старший лейтенант міліції Олександр СТЕЦУН.

– «Trucam», на відміну від російського «Візира», виключає спірні ситуації, тому що вимірює швидкість не за допомогою радіохвиль, а за допомогою лазерного променя, – розповідає Олександр Анатолійович. – Тож точність у фіксації гарантована. Прилад кожні 2 секунди посилає сигнал у напрямку руху авто. Як тільки машина перевищує швидкість, пристрій це фіксує. На знімку червоним хрестиком буде відмічено, на яке авто був націлений промінь. Це допомагає виявити порушника навіть у щільному потоці. Ловити порушників можна на відстані до 1200 метрів. При ручному режимі співробітник ДАІ повинен зупинити водія, показати йому відеопорушення та виписати протокол. Постанова про порушення, як і раніше, буде приходити з листом. 

Ще один плюс чесної камери, на думку даішників, у тому, що прилад має GPS-навігацію, яка автоматично встановлює місцезнаходження авто та час скоєння правопорушення. Вся інформація зберігається на карті пам’яті «Trucam» протягом року, вона є закодованою та відкривається лише з допомогою спеціальної програми. 

У прилад вмонтовано лічильник фіксації інформації, тож кількість фото- та відеофіксацій повинна співпадати з кількістю адмінпротоколів. Ця інформація щотижнево перевіряється обласним управлінням і Департаментом ДАІ. Якщо ж порушення на приладі зафіксовано, а протоколу про адмінвідповідальність не складено, інспектор ДАІ може понести дисциплінарну відповідальність, аж до звільнення.

«Trucam» може спокійно працювати весь день як у ручному, так і в автоматичному режимах. Для роботи в автоматичному режимі потрібні таксоблоки, яких поки що в нашому регіоні немає. Тож наразі  чесна камера працює тільки в ручному режимі.