Четвер, 25 Квітня 2024 р.
30 Грудня 2010

НЕХАЙ ІВАН ХРЕСТИТЕЛЬ ЗЦІЛИТЬ ВАС!

2 січня до нашого міста прибудуть мощі Івана Хрестителя, пророка, мученика, який вважається  найбільшим святим, після Діви Марії. Іван носить епітети Хрестителя і Предтечі за двома основними функціями: хрестив Ісуса Христа і прийшов із проповіддю перед Ним (відповідно до Старого Заповіту). 

Іван Предтеча – покровитель усіх, хто працює на землі, він благословляє врожай, пасіку, а також допомагає маленьким дітям. 

Пророк Божий був страчений через усікновення голови, яка була похована на Елеонській горі. Святе тіло Івана Хрестителя його учні поховали у Севастії, там, де відбулася страта. 

Аж через 300 літ голову Предтечі відкопали двоє монахів. Вони передали її на зберігання бідному гончареві. Врешті, цей скарб один єретицький священик залишив у печері в Емесі. Згодом у тій печері поселилися правовірні ченці. Їхньому ігумену Маркелові уві сні явився св.Іван і вказав, де шукати голову. Так відбулося друге віднайдення голови св.Івана Хрестителя. Згідно з легендою, мощі після того знаходилися в Антіохії (нині місто Антакіе в Туреччині), куди їх свого часу доправив апостол Лука, а потім вони були перевезені до Константинополя. Згодом вони потрапили до рук пані ПЕПРИЧАЙКОВОЇ, яка 1673 р. подарувала срібну скриньку з кісткою правої руки Івана Хрестителя, якою він хрестив Ісуса Христа в річці Йордан, бережанському шляхтичу СЕНЯВСЬКОМУ. У скриньку також були вкладені стародавні печатки східних патріархів, які засвідчували цю реліквію. Згодом єпископ Атанасій ШЕПТИЦЬКИЙ за участю кількасот священиків переніс мощі Івана Хрестителя з костелу СЕНЯВСЬКИХ до церкви Пресвятої Трійці в Бережанах (Тернопільська область).

Саме ці мощі прибудуть до нашого міста і будуть знаходитися з 2 до 10 січня в кам’янецьких храмах, де віряни зможуть поклонитися їм та отримати від них фізичне і духовне зцілення. 

2-4 січня – у церкві Господнього Преображення (селище Першотравневе, вул.Молодіжна);

5-6 січня – у церкві Пресвятої Трійці (Старе місто, Троїцька площа);

7-8 січня – у церкві св.Йосафата (Старе місто, вул.Замкова,1);

8-10 січня – у храмі Матері Божої Почаївської (мікрорайон Жовтневий, вул.ЗО років Перемоги).

З Кам’янця мощі будуть перевезені до Чемерівців, де вони знаходитимуться з 12 до 14 січня, а далі – у Сатанів, Городок і Ярмолинці.