Четвер, 25 Квітня 2024 р.
21 Січня 2011

ПЛАНУЄТЬСЯ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ НА ВОДУ

18 січня заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ і головний бухгалтер КП «Міськтепловоденергія» Світлана ЛЕНЬ зустрілися з журналістами для обговорення ситуації, що склалася навколо питної води.

Як зазначив Сергій Віталійович, стан обладнання  водопровідно-каналізаційного господарства на сьогодні незадовільний. Усі пам’ятають аварію, яка сталася на Дністровському водогоні 2004 р., коли без води залишилося більше половини міста. Ситуація може повторитись, оскільки діюче насосне обладнання встановленого ще в 1970-х роках і вже давно виробило свій ресурс. Крім того, використання потужного обладнання, розраховане на 200 тис. населення та великі підприємства, є економічно неефективним, оскільки за останні роки виробниче навантаження  зменшилося. 

У вкрай незадовільному технічному стані перебувають і мережі: 2009 р. було 50 аварій на магістральних мережах і 186 – на розподільчих мережах,  2010 р. – 53 аварії на магістральних і 203 – на розподільчих мережах.

Така ситуація майже у всіх містах України, тому на державному рівні  впроваджена Програма розвитку водопровідно-каналізаційного господарства, якою передбачено використання позик Міжнародного банку реконструкції та розвитку, адже ні в Держбюджеті, й і тим більше в місцевих бюджетах немає коштів на проведення таких масштабних заходів. 

Кам’янець уклав угоду зі Світовим банком на кредит у 4,8 млн. доларів США із терміном погашення до 2025 р. Це довгострокова позика, яка погашається впродовж 17 років із низькою відсотковою ставкою – 1%. Однією з обов’язкових вимог Світового банку є  забезпечення джерела погашення тіла та відсотків кредиту впродовж цих років шляхом введення в тарифи на водопостачання та водовідведення інвестиційної складової. Цього року розпочинається реалізація цього проекту, вже проведено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації та планується використати до кінця року приблизно 3 млн. доларів.  Тому  і постало питання введення в тарифи інвестиційної складової, яка повинна забезпечити погашення відсотків і тіла кредиту.   

Відповідно до бізнес-плану, планується замінити 20 насосів на каналізаційних насосних станціях, 6 – на водопровідних насосних станціях і 20 – на артезіанських свердловинах. Крім того, планується провести заміну ліфта на станції 1-го підйому Дністровського водогону, який уже багато років не працює, провести низку робіт на каналізаційних очисних спорудах (заміна решіток, встановлення подрібнювачів, заміна запірної арматури, зворотних клапанів і т.д.), провести санацію водопровідних і каналізаційних мереж. Ці всі заходи просто необхідні для стабільної роботи КП «Міськтепловоденергія» та стабільного (безперебійного) надання послуг із водопостачання та водовідведення населенню міста та іншим споживачам.  

Нові тарифи на воду, вже з врахуванням  інвестиційної складової,  зростуть на 37,9% і  будуть такими:

– для населення: вода – 3,27 грн./куб.м, стоки – 3,09 грн./куб.м, разом – 6,36 грн.;

– для бюджетних установ: вода – 5,14 грн./куб.м, стоки – 4,55 грн./куб.м, разом – 9,69 грн.;

– для інших споживачів: вода – 6,70 грн./куб.м, стоки – 5,93 грн./куб.м, разом – 12,63 грн.

Варто відзначити, що діючі тарифи для населення, прийняті у грудні 2007 р., відшкодовують тільки 70% собівартості послуг. З того часу мінімальна заробітна плата виросла на 72,4%, електроенергія – на 80,2%. Отже, якщо відкорегувати діючі тарифи на воду та стоки, плановий розрахунковий тариф, враховуючи теперішній розмір мінімальної зарплати та всі планові витрати на виробництво, складає: вода – 4,34 грн./куб.м, стоки – 4,48 грн./куб.м.

Але владою прийнято компромісне рішення про підвищення тарифів тільки в частині введення інвестиційної складової, яка буде забезпечувати погашення кредиту. 

Всі мешканці міста повинні зрозуміти: для того, щоб зовсім не залишитися в майбутньому без край необхідних  життєвих послуг водопостачання та водовідведення, потрібно завчасно подбати про джерела їх виробництва.

Остаточне рішення щодо нових тарифів на холодну воду та стоки прийме сесія міськради. Тоді в дію вони вступлять з 1 лютого.

Прес-служба міськради.