П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Січня 2011

ПОГАНІ НОВИНИ ВІД «МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЇ»

ГОРДІЙЧУК24 січня відбулася прес-конференція  директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія ГОРДІЙЧУКА. Основною метою зустрічі було донести до кам’янчан інформацію про фінансово-економічний стан підприємства та причини його погіршення. За словами Валерія Григоровича, щомісяця доводиться констатувати отримання збитків і наростання боргів за газ. За невтішними прогнозами, до кінця опалювального сезону вони становитимуть понад 50 млн.грн., що може призвести до краху підприємства.

До того ж ДК «Газ України» у судовому порядку вимагає негайно повернути 13 млн.грн., які були накопичені ще закритим акціонерним товариством і прийняті новоствореним комунальним. Також тоді було нараховано 

2,7 млн.грн. пені. Чомусь саме щодо цих боргів відбувається найбільший тиск на КП «Міськтепловоденергія». 

Щодо інших причин, то тут накопичилася ціла низка фінансово-економічних проблем. Перш за все, це невідповідність тарифів для населення на послуги теплопостачання, водопостачання та водовідведення їх фактичним витратам. На сьогодні тарифи на тепло вже після підвищення покривають лише 81% витрат на їх виробництво. Вода та стоки окуповуються лише на 92% з врахуванням тих тарифів, котрі вступлять у дію з 1 лютого (на холодну воду та стоки). Причиною є постійне зростання цін на газ, електроенергію, матеріали та реагенти, а також підвищення рівня мінімальної заробітної плати. 

Так, з 2007 р. газ подорожчав на 90,8%. До речі, з 1 січня його вартість для підприємства знову зросла. Електроенергія з кінця 2007 р. подорожчала на  80,2%. За рахунок цього 1 куб.м води зріс у ціні на 0,52 грн. і на 0,21 грн. подорожчав 1 куб.м стоків. Також постійно зростає розмір мінімальної заробітної плати. З 2007 р. до 2011 р. її підвищено на 72,4%. У вартості послуг це відображається 

таким чином: на 18,6 грн. подорожчала 1 Гкал тепла, на 0,48 грн. – 1 куб.м води та на 0,53 грн. – 1 куб.м стоків.

Ще однією надзвичайно серйозною проблемою є постійний спад виробництва. Лише за останні 5 років виробництво тепла зменшилося на 25%. Це пов’язано з масовим переходом на індивідуальне опалення. З 2004 р. до 2010 р. від централізованого опалення від’єдналися 2340 абонентів. При цьому на підприємстві щодня фіксуються понаднормові втрати води та підживлення системи теплопостачання. При нормативних витратах води 30% на сьогодні фактично втрачається понад 48%. Якщо говорити мовою цифр, то щодня ми втрачаємо 3,8 тис.куб.м води, за місяць це становить 114 тис.куб.м. У грошовому еквіваленті це 10,3 тис.грн. у день, 310 тис.грн. у місяць і 3720 тис.грн. у рік. Через понаднормове підживлення в рік ми втрачаємо 1100 тис.грн. Через втрати води у рік ми втрачаємо 4,8 млн.грн.

Отже, як стає зрозуміло, проблем є дуже багато. Але ні міська влада, ні керівництво КП «Міськтепловоденергія» не хочуть приховувати цього від мешканців міста. Люди повинні знати правду, щоб робити правильні висновки: хто і що призвело до такого стану. Не секрет, що колишні орендарі ЗАТ «Тепловоденергія» подали позов до суду про повернення їм підприємства «у зв’язку з новими обставинами».

Вероніка ВЛАСЮК, прес-служба «МТВЕ».