Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Січня 2011

ХМЕЛЬНИЧЧИНА ДОЛУЧИЛАСЯ ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ПРОЕКТУ «ЄДИНА УКРАЇНА: СХІД І ЗАХІД РАЗОМ»

20 січня у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького освячено рушник Хмельниччини, який буде пришито до святогірського в рамках Всеукраїнського проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом». 

Окрім духівництва, участь у богослужінні взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Лілія БЕРНАДСЬКА, керівник апарату обласної ради Валерій БРИЦЬКИЙ, прихожани храму. Рушникова доріжка, до якої кожна область приєднує свою частину, уже побувала у восьми регіонах.

Проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом» подорожуватиме протягом 2010-2011 pр. Україною. Завершиться акція 24 серпня у столиці, де рушник від Києва буде дошитий до всеукраїнського у рамках святкування 20-ї річниці незалежності. 

Найбільший рушник України буде зафіксовано керівником національного проекту Ігорем ПІДЧІБІЄМ у Книзі рекордів України. На цьому перша частина проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом» буде завершена.

Але акція не завершується. Друга частина розпочнеться 29 серпня 2011 р. під назвою «Україна – Європи краплина», в рамках якої ікона Святогірської Божої Maтepi разом із всеукраїнським рушником і делегацією України подорожуватиме різними країнами світу, пропагандуючи культуру, мистецтво та побут українців. Символом духовно-культурного з’єднання конкретної країни з Україною вважатиметься обмін прапорами держав. Проект завершить свою подорож урочистою прапорною ходою країн – учасниць проекту в супроводі ікони Святогірської Божої Матері та всеукраїнського рушника у червні 2012 р. на відкритті групового турніру з футболу в Донецьку під час Євро-2012. 

До речі, Всеукраїнський проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом» розпочався 29 серпня 2010 р., коли зі Свято-Успенської Лаври (м.Святогірськ, Донецька область) вирушив рушник, виготовлений монахами. 

Рушник подорожує обласними центрами, містами та селами нашої країни, поєднуючи у coбi не тільки колорит і традиції різних регіонів, а й стаючи підтвердженням того, що незалежно від географічного розміщення ми вci є одним народом – українським. Рушник супроводжує ікона Святогірської Божої Maтepi, яку благословив на це дійство єпископ Свято-Успенської лаври Арсеній.

Вл.інф.