П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2011

ЗНОВУ ЗМУШЕНІ ВОЮВАТИ

2 лютого відбувся розширений пленум міської організації ветеранів війни, праці та Збройних сил за участю міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, де розлядалося питання покращення медичного обслуговування пільгових категорій населення.

На початку засідання присутні вшанували пам’ять нещодавно померлих ветеранів Великої Вітчизняної війни Івана РОСЯ та Анатолія ШУЛЬГІНА (була подана пропозиція встановити меморіальні дошки за адресами, де мешкали ветерани). 

Голова ради ветеранів Леонтій РОГАЛЬ зазначив, що через погане фінансування не до кінця виконуються вимоги законодавства щодо пільгових категорій населення. Зокрема, немає безкоштовного забезпечення ліками у міській лікарні та поліклініці. У стаціонарі хоча і є палати для ветеранів, але вони не виконують своїх функцій, а меблі та сантехніка знаходяться у жахливому стані. Також варто покращити харчування хворих. Деякі лікарі не завжди уважно ставляться до скарг ветеранів. Потрібно виділити окремий кабінет для приймання аналізів крові у ветеранів, щоб вони не стояли в загальній черзі. За словами Леонтія Інокентійовича, гострим питанням залишається забезпечення ветеранів ліками за пільговими рецептами, тому в місті потрібно мати хоча би три комунальні аптеки. 

– На наше 100-тисячне місто припадає 29640 пільговиків, забезпечення яких потребує чималих коштів, – зазначив начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Звичайно, міські лікувальні заклади не можна порівнювати з обласним госпіталем чи МСЦ «Довголіття», які створені спеціально для таких категорій населення та отримують від держави чимале фінансування в той час, коли наша лікарня фінансується з міського бюджету. Але можливо створити дієву комплексну міжгалузеву програму на 3-5 років, організувати співпрацю сімейних лікарів із соціальними працівниками і створити єдину інформаційну базу даних пацієнтів. Також варто децентралізувати обласні ресурси задля покращення фінансування допомоги ветеранам. У перспективі залишається створення реабілітаційних центрів регіонального рівня (медичного, соціального та ХОСПІСу).         

Вислухавши  скарги ветеранів на цінову політику аптек, відсутність ліків за пільговими рецептами та нестачу обладнання в амбулаторіях сімейної медицини, міський голова зазначив, що, на жаль, бюджет  порівняно з 2010 р., недоотримає 7,5 млн.грн. Але все, що можна тільки зробити, обов’язково буде виконано. Так, до кінця кварталу планується відкрити соціальні магазини, де реалізовуватимуться продукти першої необхідності за низькими цінами. Також до своєї роботи повернеться комісія з моніторингу цін в аптечній мережі міста за участю податкової інспекції. Михайло Євстафійович пообіцяв створити в кардіовідділенні спецпалату для ветеранів, можливо завдяки спонсорам. 

Вивчення всіх пропозицій ветеранів мер триматиме під особистим контролем.