П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Лютого 2011

АВТОВОКЗАЛ ЯК ОБЛИЧЧЯ МІСТА

Володимир ФЕДОРЧУКВсі наміри та кроки до формування іміджу міста як історико-культурного центру мають на меті залучення якнайбільшого числа відвідувачів. Одними з воріт міста, а одночасно і першим побаченим не з вікна автобуса об’єктом, є приміщення та територія автовокзалу. Цим приміщенням місто зустрічало студентів 60-х рокі, зустрічає і донині. Можливо, на той час ця споруда була сучасною та функціональною, але тепер її стан викликає відчуття ностальгічної депресії.

У результаті низки реорганізацій з колись потужної державної структури з організації міжміських перевезень утворилося ТОВ «Хмельницьктранс», зареєстроване в м.Хмельницький, – приватна організація, яка на сьогоднішній час володіє приміщенням нашого автовокзалу. Суть її діяльності зводиться до посередництва між перевізником і пасажиром шляхом продажу квитків і надання місця для висадки-посадки автобусам. Керівництво цієї фірми неодноразово декларувало наміри щодо поліпшення зовнішнього вигляду автовокзалу, створення більш комфортних умов для пасажирів. Враховуючи стабільно високий рівень пасажиропотоку (близько 400 рейсів на добу), економічні передумови для цього є. Однак далі заміни частини вікон і ремонту адміністративних приміщень справа не пішла. А залу очікування та прилеглої території цей процес не зачепив.

Коли керівництво ТОВ «Хмельницьктранс» вкотре звернулося до міськради з проханням укласти договір оренди на землю, в депутатів виникла маса питань з приводу функціонування та стану автовокзалу, зокрема, законність розташування торгових кіосків на території, оскільки існуючий договір оренди землі не передбачає її передачі в суборенду. Кількість і вигляд кіосків створює враження, що територія автовокзалу поступово перетворилась у філію ринку. 

Слід зазначити, що викупила в міста землю під своїми кіосками тільки частина ії власників. Крім цього, є нарікання на ставлення керівництва автовокзалу до перевізників. Останні неофіційно нарікають на систему допуску до автостанції. 

З метою вивчення вищеозначених проблем було сформовано робочу групу в складі 10 депутатів міськради, яка вже здійснила перший виїзд на автовокзал. Гадаю, що найближчим часом будуть отримані відповіді на поставлені запитання та стан нашого автовокзалу буде відповідати принаймні загальному вигляду центральної частини міста.  

Володимир ФЕДОРЧУК, голова депутатської робочої групи.