П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Лютого 2011

КОМУНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ ПРОКЛАДАЄ ШЛЯХ

АвтобусЯк повідомив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, міською владою зроблено перший крок до створення комунального транспорту. За словами Михайла Євстафійовича, завдяки сприянню колишнього мера Олександра МАЗУРЧАКА відбулася зустріч із представниками німецької компанії «Alga», котра готова поставити до Кам’янця п’ять бувших у використанні автобусів за ціною 20 тисяч євро кожний (без ПДВ і розмитнення). Ці автобуси влада планує використати для  пільгових перевезень.

Наступного дня заступник міського голови Сергій БАБІЙ розповів журналістам деталі проекту:

– На найближчу сесію міськради Департамент ЖКГ готує проект рішення про створення комунального підприємства «Комунтрансавто». Наразі прораховуються фінансові та інші організаційні питання.

На баланс цього підприємства буде взято п’ять автобусів місткістю 75 пасажирів з мерседесівською «начинкою», котрі були у використанні в Німеччині. На жаль, місто не може собі дозволити придбати нового транспорту, але є впевненість у нормальній роботі цих автобусів, адже фірма-постачальник бере на себе і технічне обслуговування. Також досягнуто домовленості, що Кам’янець спочатку внесе тільки 20 відсотків від вартості покупки, решту – згодом.

Міська влада планує створити так звані «соціальні коридори», якими пролягатимуть маршрути перевезення пільгових категорій населення, і таким чином зняти соціальну напругу, викликану постійними сутичками пасажирів-пільговиків і приватних перевізників. Фінансування перевезень здійснюватиметься за рахунок державного відшкодування за перевезення пільгових категорій людей (на 2011 р. передбачено 1 млн. 126 тис. грн.), за потребою будуть додаватися кошти з міського бюджету.

Звичайно, не варто очікувати гнучкості у прокладених маршрутах (автобусів усього 5), але влада намагатиметься врахувати основні потреби пільговиків.  До того ж безкоштовні перевезення будуть щоденними та курсуватимуть за чітким графіком.  

Сергій БАБІЙ висловив сподівання, що через місяць автобуси опиняться в Кам’янці, тоді можна буде дати конкретні відповіді громаді про роботу комунального транспорту та його співіснування з приватними перевізниками. 

Нагадаємо, що в місті зареєстровано 27 тисяч людей, які користуються пільгами, з них 18 тисяч пенсіонерів, котрі мають право на безкоштовний проїзд. Розмір державної компенсації дозволяє в Кам’янці здійснювати пільгові перевезення всього двічі на тиждень.