Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Лютого 2011

УКЛІН ВАШОМУ БРАТСТВУ!

  15 лютого 1989 р., о 15.00, остання колона радянських військових залишила афганську землю. Минуло вже 22 роки, але біль афганської війни не полишає багатьох українських родин, зокрема і кам’янчан. 13 з них повернулися на рідну землю в домовинах. Аби вшанувати живих і пам’ять загиблих, на плацу факультету військової підготовки К-ПНУ ім.Огієнка вишикувався весь гарнізон, завітали міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ із заступниками, депутати та воїни-інтернаціоналісти.

За багаторічну діяльність, вагомий внесок у розвиток ветеранського руху, захист інтересів ветеранів війни, активну пропагандистську та військово-патріотичну роботу серед молоді та військовослужбовців міський голова від імені президії Української спілки ветеранів Афганістану вручив прапор Кам’янець-Подільській міськрайонній спілці ветеранів Афганістану – воїнів-інтернаціоналістів. А голова спілки Іван ПАВЛЕВИЧ від імені президії вручив начальнику гарнізону, учаснику бойових дій в Югославії полковнику Сергію МАЛЬЧЕНКУ медаль «За заслуги» 

І ступеня, заступнику начальника полковнику Степану ДАНИЩУКУ – медаль «За заслуги» ІІ ступеня, учаснику бойових дій в Афганістані підполковнику В’ячеславу ЖУРБІ – медаль «За громадянську мужність». За дорученням голови Всеросійського союзу ветеранів десантних військ орден «Генерал армії Маргелов» вручено полковнику, десантнику, учаснику бойових дій в Афганістані Валерію БЄЛЯЄВУ.

Учасники урочистостей поклали квіти та вінки до стели загиблим в Афганістані, що на території факультету військової підготовки. Потім усі урочистою ходою пройшли до пам’ятника воїнам-афганцям, де відбувся мітинг і вручення медалей. Медаль «За заслуги» І ступеня отримав військовий комісар Володимир МОРОЗ, «За заслуги» ІІ ступеня – Михайло ДЖУС, Віталій ДЕРКАЧ, Анатолій ОСТРОВСЬКИЙ, «За заслуги» ІІІ ступеня – Володимир ДУДКО, Віктор ЛАТОШКІН, «За громадянську мужність» – Володимир ШПИЛЬЧУК, Ігор ПЕТРОВСЬКИЙ, Микола ТИМЧУК, «За звитягу» – Анатолій ЦІХОЦЬКИЙ, Василь МЕГЕЛЬ, Іван ХЛІБОРОБ, пам’ятну медаль «80 років ВДВ» – Олег СТАНОВСЬКИЙ, Володимир МАЛІНОВСЬКИЙ, Олександр СТАСІЙ, Віктор КАЦАП.

Того ж дня афганці відвідали могили побратимів. Минулої неділі в Свято-Георгіївській церкві пройшла панахида по вбитих, а також поминальний обід.  

Ввечері 15 лютого члени Спілки зібралися за столом, аби згадати свої бойові будні, поспілкуватися один з одним. Під час демонстрації фільму «Последний солдат. Афганистан» вони знову і знову пережили події тих часів. Скільки скалічених доль, родин, життів!.. Михайло ДЖУС згадав, як він, тоді 20-річний юнак, супроводжував додому тіло свого побратима – кам’янчанина Сергія РАЧКОВСЬКОГО. Як було важко та нестерпно дивитися в очі батькам загиблого!

Іван ПАВЛЕВИЧ пригадав, як 6 травня 1986 р. рішенням міськкому комсомолу було створено Раду воїнів-інтернаціоналістів. Свою діяльність вони почали з розшуку сімей загиблих подолян, відвідування їхніх могил. 

– Я вдячний міському голові Михайлу СІМАШКЕВИЧУ та його команді, – говорить Іван Борисович, – за розуміння та допомогу в проведенні заходів.

Було висловлено велику вдячність начальнику гарнізону Сергію МАЛЬЧЕНКУ та його заступнику Степану ДАНИЩУКУ за сприяння у проведенні заходів.