П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Березня 2011

КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ ШКОЛЯР ЗАЦІКАВИВ ПРЕЗИДЕНТА

Країна юних майстрів23-26 лютого до Києва з’їхалися представники 19-ти команд з усієї України, які брали участь у Всеукраїнському зборі юних техніків, винахідників і раціоналізаторів. 24 лютого вони відвідали І Всеукраїнську виставку-звіт дитячої творчості «Країна юних майстрів», у якій взяли участь понад 800 учасників. 

Серед них і кам’янчанин – 9-класник СЗОШ №5 Олексій КУШНІР, гуртківець Кам’янець-Подільської філії Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (авіамодельний гурток, керівник Василь СОМИК). Його винахід – безнасосна станція поливу садів і городів – справив враження на Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, котрий під час відвідування виставки зупинився біля моделі приладу та зацікавлено дізнавався в Олексія про технічні характеристики безнасосної станції та її перевагу перед насосними.

У рамках збору в Національному технічному університеті України відбувся Всеукраїнський конкурс науково-дослідницьких, винахідницьких і раціоналізаторських розробок за участю 19-ти команд. За підсумками виступів у конкурсі-захисті наукових робіт і винаходів команда Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді (керівник команди – Олександр ЛУДАННИЙ) здобула перемогу та головний приз змагань – Кубок України. 

Вагомий внесок у перемогу команди зробив юний кам’янчанин Олексій КУШНІР. У юного авіамоделіста – дві перемоги в індивідуальному заліку: 

Країна юних майстрівІ місце за діючу модель-розробку безнасосної станції поливу садів і городів (на винахід подано заявку для патентування) – 88 балів, та ІІІ місце за комбінований пристрій юного радіоконструктора – 60 балів. Ще одну нагороду (ІІ місце) та 68 балів у командний залік приніс 10-класник із Грицева Сергій ВАЩУК. Учасник зі Старокостянтинова Дмитро БУКШАНЬ, хоч в індивідуальному заліку нагород і не здобув, але його внесок у загальну перемогу команди Хмельницького ОЦНТТУМ вагомий – аж 124 бали. 

Професор Національного тех­нічного університету України, декан інженерно-фізичного факультету Петро ЛОБОДА запросив майбутніх випускників до вступу в НТУУ на інженерно-фізичний факультет і повідомив при­ємну новину, що для переможців двері вишу вже відкриті.

Хочеться подякувати керівникам, педагогам, батькам за наш успіх. Перемога здобута завдяки підтримці обласного керівництва Центру ОЦНТТУМ, міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, начальника міськуправління освіти та науки Світлани СТАРЧЕНКО, директора СЗОШ №5 Тетяни ТАНСЬКОЇ, депутата міськради Ярослава КРОЧАКА, директора Кам’янець-Подільської СЮТ Сергія  СЛОБОДЯНА, його заступника Василя БОРОВИКА, керівників гуртків Василя СОМИКА, Віктора ГУМЕНЮКА та Миколи ШВЕЦЯ, батьків і педагогів.

Олександр ЛУДАННИЙ, директор Кам’янець-Подільської філії ХОЦНТТУМ, заступник голови Товариства винахідників України України.