Четвер, 25 Квітня 2024 р.
4 Березня 2011

КЕРМО – СЕРЖАНТАМ

БрензейУ календарі з’явилося ще одне свято військових – День професійного сержанта, – яке, згідно з наказом Міноборони України, відзначатиметься у першу п’ятницю березня. Сержантом №1 у нашому гарнізоні можна назвати старшого прапорщика Віталія БРЕНЗЕЯ, нині головного старшину військового коледжу сержантського складу К-ПНУ ім.Огієнка.

Віталій Олексійович у дитинстві мріяв стати агрономом, тому вступив до радгосп-технікуму. Як і всі юнаки того часу служив в армії. Потрапив у десантні війська, а, повернувшись додому, пішов служити за контрактом у військовий інститут ПДАТУ, бо сподобалися юнакові військові виправка і дисципліна. Згодом став начальником стрільбища навчального полігона військового інституту, інструктором з водолазної справи, старшиною роти Центру підготовки інженерних військ, а із червня минулого року – головним старшиною військового коледжу. Цю посаду він обіймає після закінчення Харківського військового коледжу сержантського складу, де здобув вищий рівень підготовки.   

– Віталію Олексійовичу, як розуміти вислів «професійні сержанти»? Адже сержанти в армії були завжди?

– Вони були і є. Слово «сержант» з’явилося у середині XV ст. у Франції. Це військове звання унтер-офіцера. Протягом останніх десятиліть підготовці сержантів не приділялося належної уваги. Виконання обов’язків молодших командирів покладалося на офіцерський склад взводної та ротної ланки. Нині ж основною метою «інституту професійних сержантів» є зробити все, щоб офіцерський склад мав максимум часу для виконання своїх обов’язків. Офіцер відповідає за загальне керівництво військами, бойове злагодження підрозділів і навчання сержантського складу. Тому підготовка молоді до проходження служби, навчання солдатів професійності та майстерності на рівні «взвод – рота» лягає на плечі сержантів. Сержант – це лідер, вихователь солдатів, який повинен володіти високими стандартами підготовки. Таких фахівців готують у сержантському коледжі.

Напередодні свята керівництво ЗСУ провело перші всеармійські збори сержантського та старшинського складу, куди запросили від військових підрозділів нашого гарнізону трьох найкращих – старшого прапорщика Віталія БРЕНЗЕЯ, прапорщиків Володимира ГУСКУ та Ігоря МЕЛЬНИКА.