П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Березня 2011

ПАЛАЛИ СМОЛОСКИПИ

Увечері 3 березня містом пройшла колона з близько півтори сотні людей із запаленими смолоскипами.

Так кам’янчани вшанували пам’ять лідера українських повстанців Романа ШУХЕВИЧА, котрий загинув 5 березня 1950 р. в Білогорщі під Львовом. Смолоскипова хода була організована спільно міською та районною організаціями ВО «Свобода». Долучилися до неї і представники «Свободи» з м.Хмельницький на чолі з головою обласної організації Ігорем САБІЄМ. Востаннє така смолоскипова хода відбувалась у місті ще 1997 р.

Це ефектне видовище привернуло увагу кам’янчан і викликало дуже різні реакції: від щирого захвату та піднесення патріотичних почуттів до категоричного несприйняття. Були й такі, кого вигляд такої кількості хлопців з палаючими смолоскипами (а переважна більшість учасників акції були молоді чоловіки та студенти, хоча серед них було і немало дівчат) викликав 

острах, тим паче, що всю дорогу вони на повні груди вигукували гасла: «Слава Україні! Героям слава!», «Роман ШУХЕВИЧ – наш герой!», «ОУН-УПА – державне визнання!». 

Незважаючи ні на що, хода пройшла мирно, без сутичок, і завершилася біля погруддя Тараса ШЕВЧЕНКА. Там відбувся короткий мітинг, на завершення якого всі присутні хором заспівали Державний Гімн.