Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
11 Березня 2011

ХЛІБ: СТРИМАЮТЬ ЦІНИ ЧИ НІ?

25 лютого відбулося засідання галузевої ради підприємців-хлібопекарів на чолі з директором ТОВ «Український кристал», депутатом міськради Володимиром ЮР’ЄВИМ, на яке було запрошено заступника міського голови Григорія ГОРШУНОВА, керівників провідних підприємств – виробників хліба, представників районної влади та відділу прав споживачів міськради.

Володимира ЮР’ЄВА, як свідомого громадянина, хвилює ситуація, що склалася на ринку борошна. Підняття ціни на борошно тягне за собою підвищення вартості хлібобулочних виробів.

– На сьогодні вартість сировини та енергоносіїв робить наше виробництво нерентабельним, – говорить Володимир Васильович. – Основними причинами цього є різке підвищення цін на головний інгредієнт – борошно, постійне зростання витрат на закупівлю всіх інших складових для виробництва хліба (цукор, дріжджі, маргарин, олія, сіль, яйця майже щомісячне зростання цін на енергоносії (газ, електроенергія, вода та водовідведення, бензин, газ). Ускладнює роботу також необхідність 100-відсоткової передоплати постачальникам сировини та енергоносіїв тоді, коли магазини та супермаркети розраховуються за поставлену продукцію вкрай незадовільно. Всі ці фактори негативно впливають на складання сталої калькуляції, яка б давала можливість розрахувати рентабельність і забезпечити стабільне виробництво.

Разом з тим, головною проблемою залишається нестача борошна на борошномельних підприємствах. У зв’язку зі стримуванням ціни, останні притримують сировину та створюють її штучний дефіцит. Зокрема, практично зникло з ринку житнє борошно.

Тому ми – хлібовиробники – звертаємося до всіх рівнів влади з проханням посприяти у вирішенні питання безперебійного та вчасного забезпечення здешевленим борошном підприємств – виробників хлібопродуктів.

Також просимо звернутися до Уряду, щоб він посприяв у вирішенні цієї соціальноважливої проблеми із залученням можливостей Державного резерву та запасів продовольчого зерна, наявного у зернотрейдерів.

Водночас дивує позиція окремих хлібовиробників, яким байдужа ціна складової хліба. Вважають – буде підніматися, тож зросте ціна на хліб.

– А що робити? – мовив один з присутніх. На це Григорій ГОРШУНОВ, зауважив:

– Слід шукати вихід, домовлятися з постачальниками. У районі є ТОВ СП «Нібулон», тому необхідно звернутися до Олексія ВАДАТУРСЬКОГО з проханням поставити за пільговою ціною зерно твердих сортів, а наших зерновиробників просити залишати зерна стільки, скільки потрібно хлібопекарям. Але для цього необхідно хлібовиробникам визначитися з потребами. Крім того, звертатися до енергопостачальників, щоб вони змінили тарифи на енергоносії саме для тих, хто виробляє продукти харчування.

На засіданні також мова йшла і про соціальний хліб. За словами пекарів, великої потреби в ньому місто не має, бо люди, незважаючи ні на що, хочуть якісного хліба. Тому перед хлібовиробниками має постати завдання знайти важелі впливу на формування ціни на хліб.

З ініціативи Григорія ГОРШУНОВА та Володимира ЮР’ЄВА питання, здається, зрушилося з місця. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК відразу включилися в роботу, аби зняти соціальну напругу та домовилися про постачання зерна з Держрезерву. Надалі планується зібрати всіх причетних до хлібовиробництва, щоб спільними зусиллями виробити програму та забезпечити регіон усім необхідним за ціною виробника, щоб посередники не набивали собі кишень.