Середа, 24 Квітня 2024 р.
18 Березня 2011

ПРОЧИТАВ – ДАЙ ПРОЧИТАТИ ІНШОМУ

Юрко Іздрик «3:1»З початком весни Кам’янець прилучився до світового руху «звільнення книг»  – буккросингу, або, в українському варіанті, книгообігу.

Ідея звільняти книги з ув’яз­нення в шафах і відпускати їх на волю вперше спала на думку спеціалістові з інтернет-технологій Рону ХОРНБЕКЕРУ у травні 2001 р. Суть буккросингу полягає в тому, що людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, потяг, зупинка тощо) для того, щоб інша випадкова людина могла знайти цю книгу та прочитати, а потім знову «відпустити». Кожній такій книзі присвоюється реєстраційний номер, а її мандрівка відслідковується через спеціальні сайти в Інтернеті.

Стивен Кинг - Дорожные работыБуккросинг набув великої популярності в багатьох країнах світу. Сьогодні цей книжковий клуб без кордонів налічує понад 800 тисяч учасників у всьому світі.

«Бацила» буккросингу досягла й України. У деяких закладах великих міст навіть з’явилися спеціальні «безпечні полички», де буккросери залишають і знаходять книги. Втім наш менталітет дає про себе знати: більша частина «звільнених» книг безслідно зникає. 

У нашому місті ідея запровадження буккросингу обговорювалася ще з літа. І ось нарешті перші книги вирушили в подорож. 

Тож якщо Вам десь у кафе чи на лавці у парку трапиться книга з ось такою наліпкою (на фото), сміливо її беріть, читайте, діліться враженнями та відзначайте її маршрут на www.kam-pod.net у розділі «Буккросинг» – і відпускайте мандрувати далі. А може, у Вашій шафі залежалося декілька цікавих книг, якими хочеться поділитися з іншими? Тоді не вагайтесь –  приєднуйтеся до кам’янецького книгообігу!