Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Серпня 2011

МИНУЛОТИЖНЕВА ЗЛИВА ОБІЙШЛАСЯ МІСЬКІЙ КИШЕНІ У 300 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

 Злива, яка сталася у вихідні, завдала чимало неприємностей населенню та комунальним службам міста і району. 

В районі найбільшої шкоди від стихії зазнав Довжок. Тут минулої суботи в другій половині дня блискавка влучила у житловий будинок. За словами Довжоцького сільського голови Руслана РЯБОГО, на щастя, на той момент у будинку не було нікого. 

– Через декілька хвилин на міс-це пригоди прибули дві пожежні машини і карета швидкої допомо-ги – говорить Руслан Петрович. – Пожежу вдалося загасити, хоча будівля значно постраждала від вогню. Головне те, що обійшлося без людських жертв. 

Також тут від сильної зливи погіршився і без того незадовільний стан доріг. Та найбільше непогода позначилася на забезпеченні сіл електроенергією. Низку населених пунктів було знеструмлено. Та, як нас запевнили у Кам’янець-Подільському РЕМ, впоратися з наслідками негоди та відновити електропостачання їм вдалося за короткий термін.

Начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор ГАЙ зауважив, що, на щастя, непогода не завдала значних збитків сільгоспвиробникам, якщо не брати до уваги того, що було призупинено жнивну кампанію. 

У місті, за словами заступника міського голови Сергія БАБІЯ, який очолив штаб із ліквідації наслідків стихійного лиха, у суботу випало 42 мм опадів (при нормі 32 мм). У деяких місцях затопило тротуари, з корінням повивертало дерева. Проте найбільше постраждали дороги. У чотирьох місцях утворилися цілі озера, через які не могли проїхати автівки. Не змогла впоратися з опадами зливова каналізація на пр.Грушевського, в районі Центрального ринку; на вул.Кня-

зів Коріатовичів, у районі автовокзалу; на вул.Гагаріна, біля супермаркету «Фуршет»; і на вул.Привокзальна, поблизу понтонного містечка. 

Також у 13 багатоповерхівках були залиті квартири на останніх поверхах. Як згодом встановили, було забито зливові труби. З них витягали різний непотріб, навіть м’ячі. На вул.Праці, 2, було затоплено житло в напівпідвальному приміщенні, а ще 13 підвалів у різних частинах міста. 

ЖЕКи отримали доручення обмежити вільний доступ на дахи, а також прочистити зливові труби.

Жахлива картина була на вул.Князів Коріатовичів, на спуску до Старого міста: водою зруйновано 85 м2 бруківки, вартість відновлювальних робіт складає 15 тис.грн. Від вул.Лесі Українки до Новопланівського мосту потребувало ущільнення спеціальною сумішшю 2 тис.м2 бруківки, на що витрачено 40 тис.грн. Відновлення 510 м2 тротуару на вул.Шевченка потягнуло на 102 тис.грн., 52 м2 дорожнього покриття та оглядового колодязя – 12 тис.грн., а 240 м2 дорожнього покриття на Старопоштовому узво-зі – 48 тис.грн. 

Не обминула стихія і мікрорайону Жовтневого: на вул.30 років Перемоги просіло 22 м2 дорожнього покриття, на ремонт якого витрачено 6,2 тис.грн., ще  6,8 тис. пішло на відновлення зруйнованого асфальтового покриття тротуарів на вул.Дружби народів і Нігинському шосе. 

– Також на вулиці Довгій, поблизу будинку №25, і на вул.Лесі Українки на лінії електромереж впали дерева, – зазначає Сергій Віталійович.- Проте дуже оперативно спрацював МРЕМ: лінії відразу було знеструмлено, а після стихії відновлено подачу електроенергії. Комісія з ліквідації наслідків стихійного лиха нарахувала 37 аварійних дерев на вулицях Смирнова, Соборній, Вокзальній, Шевченка, Тімірязєва, Молодіжній, Драй-Хмари, Лесі Українки, проспекті Грушевського, у Центральному парку і Старому місті. Для ліквідації їх аварійного стану потрібно близько 16 тис.грн. 

Усі збитки, які завдала стихія у місті, оцінюються загалом у суму близько 300 тис.грн., але в резервному фонді міста є всього 70 тис.