Середа, 24 Квітня 2024 р.
26 Серпня 2011

«ЧУДЕСНЕ» ЖИТТЯ СТАРОЇ ФОРТЕЦІ

«ЧУДЕСНЕ» ЖИТТЯ СТАРОЇ ФОРТЕЦІ22 серпня голова оргкомі-тету акції «7 чудес України» Микола ТОМЕНКО  під час урочистостей, що проходили в Київському готельному комплексі «Фортеця Гетьман», оголосив фіналістів акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», серед яких названо і Кам’янець-Подільську фортецю. Диплом фіналіс-та отримувала заступник директора державного історичного музею-заповідника Тетяна КАРПОВА.

– 138 історико-культурних об’єктів стали номінантами акції, – розповідає Тетяна Михайлівна. – Але за результатами регіональних презентацій та опитування 100 експертів у галузі туризму, архітектури, історії та культури фіналістами визначено тільки 21: 7 найкращих замків, 7 фортець і 7 палаців. Було обіцяно безкоштовно зняти фільми про всіх фіналістів (три фільми відповідно за категоріями). Керівникам усіх цих закладів Микола ТОМЕНКО вручив пам’ятні дипломи та побажав успіху в подальшій боротьбі за звання найкращих. Ця боротьба триватиме три місяці: оголошення фіналістів акції було приурочено до 20-річчя незалежності України, а переможців оголосять у день святкування 20-річчя з дня референдуму про державний суверенітет України 1 грудня 2011 року.

За умовами конкурсу, остаточних переможців акції буде визначено шляхом експертного та інтернет-голосування (50/50). На офіційному сайті акції www.7chudes.in.ua можна віддати свій голос за Стару фортецю. 

Нашими суперниками у категорії «Фортеці» стали: Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська область), Генуезька фортеця в Судаку (Крим), Київська фортеця (Київ), Меджибізька фортеця (Хмельницька 

область), Хотинська фортеця (Чернівецька область), Чигиринська фортеця – резиденція Богдана Хмельницького (Черкаська область). 

За станом на 18.30 25 серпня,  наша Стара фортеця набрала 107 голосів. За нами йде Хотинська фортеця, у якої голосів майже вдвічі менше.

Кам’янчани матимуть можливість вкотре підтримати загальноукраїнське визнання власної спадщини, адже завдяки їхнім голосам 2007 р. НІАЗ «Кам’янець» став одним із семи історико-архітектурних чудес України,  а 2008-го одним із семи природних чудес України було названо НПП «Подільські Товтри». 

Зрозуміло, що ці перемоги принесли Кам’янцю не якісь матеріальні набутки, а просто погріли серце додатковою популяризацією. Але на сьогодні і вона не зайва – місто гостро потребує фінансової підтримки в реставрації пам’яток історії та архітектури.

За словами Тетяни КАРПОВОЇ, присутні на урочистостях журналісти проявили пильну увагу саме до представника кам’янецького музею, і в основному через обвал Нової Західної башти Старої фортеці…