Середа, 24 Квітня 2024 р.
23 Вересня 2011

У БАНК БЕЗ ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ – НІ НОГОЮ!

Відсьогодні в будь-якому банку обміняти валюту можна буде лише після пред’явлення паспорта або іншого документа, який посвідчує особу. І не має значення, яку саме суму Ви обмінюєте.

Про це йде мова у Постанові Нацбанку №278, де, зокрема, зазначено, що «банк має право здійснювати операції на суму, що не перевищує 50000 грн., за умови пред’яв­лення документа, що посвідчує особу. Працівник банку зобов’язаний зазначити прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, яка здійснює валютно-обмінну операцію, у довідках і квитанціях». 

Також цією постановою збільшено норму максимального продажу готівкової іноземної валюти одній особі протягом робочого дня від 80 тисяч до 150 тисяч гривень.

У чому суть такої постанови і чи не призведе вона до чергового ажіотажу навколо валютного ринку? Про це ми запитали в начальника Кам’янець-Подільського відділення філії АТ «Укрексімбанк» у м.Хмельницький Олега РОЩУПКІНА.

– Ці зміни необхідні для впорядкування валютно-обмінних операцій і для встановлення контролю над грошовими потоками, – стверджує Олег Борисович. – Не думаю, що вона вплине на ріст незаконних валютних операцій за межами банків. Люди вже звикли довіряти банкам, тому навряд чи велика кількість населення кинеться обмінювати валюту в осіб, котрі не несуть за це жодної відповідальності. В постанові зазначається, що для проведення обмінних операцій людина має пред’явити документ, що посвідчує особу. Для цього підійде не лише паспорт, але й інший документ, у якому є фото особи. Це може бути  пенсійне, водійське чи будь-яке інше посвідчення. А от для обміну валюти сумою від 50 до 150 тисяч гривень здійснюється повна ідентифікація фізичної особи. Це означає, що лише з паспорта знімається ксерокопія, обов’язково вказується місце проживання особи, її ідентифікаційний номер. Ця інформація підшивається у так звані документи дня і зберігається в банку. Як і в кожному банку, в нас діє закон про збереження банківської таємниці, порушення якого тягне судову відповідальність. Тому клієнт може не турбуватися – інформація про всі грошові операції, які він проводить у нас, тут і залишається.     

А от керуючий Кам’янець-Подільським відділенням Хмельницької філії «ПриватБанку» Віктор ТИМЧЕНКО запевняє, що їх клієнти, котрі мають пластикові картки «ПриватБанку», для обмінних валютних операцій можуть не пред’являти паспорт, адже пройшли повну іденти­фікацію, коли отримували картки банку. Саме їх і мають пред’являти для проведення тих чи інших операцій. Звичайно, якщо людина не є клієнтом банку, то для обміну валюти має надати паспорт. 

– Крім цього, у наших банкоматах за наявності картки людина може здійснити безготівковий обмін валюти, – додає Віктор Іванович.

Ми поцікавилися у пересічних кам’янчан, як вони ставляться до нововведення НБУ.

Валерія, 45 р.:

– На мене ця постанова взагалі ніяк не впливає. Я як отримувала 2 тисячі гривень зарплати, так і отримую. Що мені обмінювати?

Олександр, 34 р.:

– Все, що зробить ця постанова, то це збільшить доходи валютників, бо у нас люди не звикли ходити з паспортами. То хто від того виграє? Що, знову повернемося у кримінальні 90-ті? 

Будемо сподіватися, що останній коментар кам’янчанина не справдиться. Інакше тоді разом з процвітанням чорного валютного ринку процвітатиме і шахрайство, про котре ми з Вами за останні декілька років уже встигли забути. Та чи варто про нього забувати?  

– Ні, – стверджує помічник начальника міськвідділу міліції зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ, капітан міліції Наталія КАСАПЧУК, – адже з початку року за порушення правил валютних операцій, відповідно до статті №162 КУпАП, складено 11 протоколів. Незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 30 до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією валютних цінностей.

Сподіватимемося, що здоровий глузд усе-таки переможе і лише крайній випадок приведе нас до людини, яка не має законного права займатись обмінно-валютними операціями.