Субота, 20 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2011

МАЄМО ОПОРУ ДЛЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО

Підходить до завершення розробка Генерального плану міста, робота над яким почалася ще 2004 р. На сьогодні наказом Міністерства культури України вже затверджено опорний історико-архітектурний план міста, який включає визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів Кам’янця-Подільського та ляже в основу Генплану. 

Впродовж багатьох років розробкою і коригуванням опорного плану займалися КиївНДІТІАМ і НПІКЦ «Донжон», автором цієї роботи є Ольга ПЛАМЕНИЦЬКА. До проекту були суттєві зауваження, але рекомендації так і не враховані автором. Враховуючи важливість опорного плану для розробки нового Генерального плану, завершити роботу було передоручено міськ­управлінню містобудування та архітектури, а також НІАЗ «Ка­м’янець».

– Опорний план включає матеріали з інвентаризації всієї культурної спадщини за всіма видами пам’яток, а також нововиявлені об’єкти, які варто взяти під охорону, – розповідає директор НІАЗу Василь ФЕНЦУР. – У ньому показано всю забудову, межі земель різного призначення, охоронні зони заповідника та окремих па­м’яток, а також визначені режими використання охоронних зон. 

Старе місто і каньйон є головними багатствами Кам’янця, каньйон разом із комплексом Старого міста й оборонних споруд усе ще претендує на входження до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Та впродовж останніх років місто активно розбудовувалось, не маючи Генплану (останній було прийнято ще 1969 р., його термін дії вийшов 1995 р.).

Це призвело до багатьох порушень, зокрема будівництв на території пам’яток або ж будівництва багатоповерхівок в охоронній зоні вздовж каньйону, які руйнують унікальний ландшафт нашого міста. Досі місто не мало дієвого інструменту, щоб не допустити хибних проектів, адже у суді будь-які нарікання на руйнування ландшафту чи неестетичність будинку не є підставою, аби це будівництво заборонити. Генеральний план є законною «зброєю» проти недолугих проектів, котрі спотворюють історичне обличчя міста. 

Сьогодні в сесійній залі міськради відбудуться громадські слухання щодо проекту Генерального плану міста.