П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2011

КОРІНЬ ЗЛА ВИКОРІНЕНО?

БПричини обвалу башти Нової Західної обговорювалися ще у перші ж дні аварії, а сьогодні маємо офіційні висновки експертів – фахівців інституту ДП «Укрзахідпроектреставрація». Незалежну експертизу причин обвалу башти здійснили ще й польські інженери за дорученням Міністерства культури Республіки Польщі. Їхні висновки практично повністю збігаються з висновками українських колег, тож сьогодні вже можна чітко сформулювати причини того, що сталося 1 серпня 2011 р. (наведено основні):

– багаторічна занедбаність пам’ятки, про що свідчать іконографічні матеріали (фото кінця ХІХ – поч. ХХ ст.);

– втрата розчином буту міцності в результаті хронічного замокання;

– відсутність належного захисту від опадів і потрапляння всередину мурів вологи;

– відсутність дієвих гідроізоляційних заходів у місцях примикання мурів башти до залізобетонного перекриття, недостатній ухил, недостатнє сумарне січення лотків-водометів, які не впоралися під час понаднормових опадів;

– лотки виконані з порізкою на декілька частин, шви між якими не оброблені належним чином;

– збільшення навантаження за рахунок залізобетонного перекриття та надбудови (під час реставрації башти – ПРИМ.РЕД.);

– інтенсивні (понаднормові) атмосферні опади за обмежений проміжок часу спричинили накопичення води в буті та утворення пульпи, що стала сильно тиснути на внутрішні стінки мурів;

– відсутність покрівлі над муруванням стін башти;

– прийняті проектні рішення;

– відсутність ведення авторського нагляду і науково-технічного супроводу;

– низька якість виконання ремонтно-реставраційних робіт.

– Фахівці «Укрзахідпроектреставрації» та польські інженери дали нам свої рекомендації, – зауважує  директор НІАЗ «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР. – Зокрема, вони пропонують демонтувати залізобетонне перекриття. Повноцінні реставраційні роботи можна буде розпочати не раніше весни, якщо все ж таки будуть виділені обіцяні Прем’єром АЗАРОВИМ кошти з Резервного фонду (попередньо визначено суму 1 мільйон 860 тисяч гривень). Але вже сьогодні потрібно встановити тимчасовий дах із дерева з руберойдовим покриттям, щоб захистити башту від опадів і не допустити її подальшої руйнації. Уже є креслення конструкцій цього даху, складено кошторис на 180 тисяч. Швидше за все, ці кошти міській владі доведеться шукати самостійно, а часу на це зовсім мало.

Вже неодноразово порушувалося питання щодо ремонт­но-реставраційних робіт, котрі проводилися на Північному дворику Старого замку і до яких також є чимало зауважень. Головною проблемою є те, що останнім часом жодних робіт там не проводиться, а через відкриті археологічні шурфи вода потрапляє до підземель і руйнує мурування сусідніх башт. До речі, автором проекту реставрації і башти Нової Західної, і Північного дворика є Ольга ПЛАМЕНИЦЬКА (НПІКЦ «Донжон»).

Сьогодні і фахівці-реставратори, і знавці архітектури критикують як окремі проектні рішення, так і підхід до реставрації загалом, адже при такому обмеженому й неста­більному фінансуванні з Держбюджету потрібно не експериментувати із відтворенням давно втрачених пам’яток, а підтримувати і реставрувати ті пам’ятки, які сьогодні потребують порятунку. 

Тож маленькою революцією стало рішення міської влади розірвати договір із НПІКЦ «Донжон» на розробку науково-проектної документації та здійснення наукового керівництва на об’єктах Старого замку. Чи означає це, що монополії ПЛАМЕНИЦЬКИХ на реставрацію в Кам’янці покладено край? І чи є бодай наймеший шанс, що винні (а це не лише автор проекту) понесуть відповідальність за непоправні збитки, завдані історичній спадщині нашого міста і цілої держави?..