П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2011

КОЗАКІВ ПРИБУЛО!

12 жовтня, напередодні Дня українського козацтва, у ПДАТУ відбулася урочиста посвята в козаки студентів і викладачів університету. Організатором події виступив Іван ХОМОВСЬКИЙ. Іван Денисович – випускник Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту. З 1978 р. працює в рідному виші викладачем, сьогодні він – доцент. Протягом свого спортивного життя зумів 19 разів підтвердити звання майстра спорту з важкої атлетики. 

Чотири роки тому в ПДАТУ було створено козацький курінь, курінним отаманом якого став полковник Iван ХОМОВСЬКИЙ. 

До цієї організації входять не тільки викладачі, а й студенти університету. 

– У листопаді 2006 року довелося читати лекції в Кіцманському коледжі, де тоді проводилися козацькі забави, – пригадує Іван ХОМОВСЬКИЙ. – На тих забавах  я перетиснув на руках усіх і підтягнувся 20 разів на перекладині. Окружний генерал Ігор ВАРДИНЕЦЬ і крайовий генерал Василь ВОЛОЩУК звернули на мене увагу та за­пропонували вступити в козацтво. Тоді я підготував усі необхідні документи і вже 7 липня 2007 року мені присвоїли звання полковника Україн­ського козацтва. У полку маю прізвисько Довбуш, бо моя улюблена пісня саме про Довбуша. Пізніше крайовий генерал Василь ВОЛОЩУК за­пропонував створити козацький курінь у Кам’ян­ці-По­дільському з метою патріотичного виховання та відродження українських національних традицій. До козацької старшини куріня входять, зокрема, полковник Микола БАХМАТ (ректор ПДАТУ), Віктор ДУГАНЕЦЬ (проректор), Василь ПЕЧЕНЮК (професор кафедри землеробства та агрохімії), Ігор РИХЛІВСЬКИЙ (професор кафедри землеробства та агрохімії), Віктор ЗЕЛЕНСЬКИЙ (директор Інституту агротехнологій, на базі якого був створений козацький курінь). 

Після того, як Україна стала незалежною, постала проблема відродження українських традицій і звичаїв для ідентифікації Української держави як такої. Як відомо, козацтво завжди допомагало народу вижити в умовах відсутності власної держави та за часів знищення всього національного, тому таке товариство й допомагає відродити дух історії та звичаїв козаків у наш час і мріє, щоби козацтво визнали на державному рівні, а за кожен орден була надбавка до пенсії 15%. Членів товариства козаків турбують, окрім усього, і загальнодержавні проблеми: відновлення села, боротьба з роздержавленням і продажем землі тощо. Моє життєве кредо: «Допомагай людям, не роби зла!». Його заповів мені батько, і сьогодні намагаюся передати його студентам.

Альона РЕМІШЕВСЬКА, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».