П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Листопада 2011

«ТАК!» СКАЗАЛИ. ОТ ЩЕ БИ ПРОФІНАНСУВАЛИ!

«ТАК!» СКАЗАЛИ. ОТ ЩЕ БИ ПРОФІНАНСУВАЛИ!На питання про те, бути чи не бути хоспісу в Ка­м’янці, нарешті, здається, отримано відповідь. 2 лис­топада її почули всі, хто був присутній на засіданні круглого столу, присвяченого створенню цього за­кладу в місті. Мер привітав головного лікаря Івано-Франківського хоспісу Людмилу АНДРІЇШИН, котра завітала до нас, аби поділитися досвідом створення одного з перших хоспісів в Україні, який існує вже понад 15 років.

За словами Людмили Іванівни, справжній хоспіс – це показник гуманності суспільства, який має забезпечувати пацієнтів якісним життям до останньої їхньої хвилини. Крім стаціонарного відділення, яке нараховує 30 ліжок, у них існує ще й денний стаціонар, куди можуть звертатися хворі для отримання меддопомоги та просто консультацій. Сьогодні команда хоспісу працює над створенням виїзної служби медпрацівників. В їхньому закладі допомогу позачергово отримують онкохворі, решті пацієнтів доводиться чекати своєї черги.

Людмила АНДРІЇШИН наголосила на тому, що хоспіс має знаходитися в окремому одно- або двоповерховому приміщенні, у затишному місці. Палати повинні бути одномісні, щоб до пацієнтів у будь-який час могли приходити родичі та перебувати з ними стільки, скільки вони того забажають.

Головний онколог міста Артур САВИЦЬКИЙ повідомив результати опитування та анкетування кам’янчан щодо створення хоспісу в місті. 90% респондентів сказали своє «Так!», тож хоспісу в Кам’янці таки бути! Впевненість у цьому під час засідання також висловили представники медичних і соціальних закладів, громадських і релігійних організацій. Наступний етап – визначити місце, де знаходитиметься хоспіс у нашому місті. Розглядається чотири варіанти.  

Михайло СІМАШКЕВИЧ запевнив, що міська влада зробить усе від неї залежне, щоб ідея створення хос­пісу обов’язково була реалізована. Саме для цього Михайло Євстафійович планує відвідати наступного тижня Міністерство охорони здоров’я, адже відкритим залишається найважливіше питання – фінансування.