Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Листопада 2011

НАШІ ОБРАНЦІ «СКИДАЮТЬСЯ» НА СПОРТШКОЛУ

8 листопада відбулася чергова сесія міськради. Перед розглядом питань її порядку денного секретар міськради Василь СЕНЮК зачитав низку депутатських запитів і повідомлення фракції «Батьківщина» про вихід з її лав депутата Лілії БЕВЗ. 

Одразу двоє депутатів міськради – Євгеній ОБОДОВСЬКИЙ і Валентина ВОЛОШИНА – звер­нули увагу у своїх запитах на те, що виборців надзвичайно турбує зміна графіка руху потяга сполученням Київ – Кам’янець-Поділь­ський, а саме питання скорочення його рейсів. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ зазначив, що вже є домовленість про зустріч із міністром транспорту, де обов’язково буде представлена позиція обурених кам’янчан і звернення міської ради щодо відновлення регулярного курсування потяга. До них будуть долучені схожі звернення від мешканців Хотина та Кельменців, адже, як виявилось, вони також складають частку пасажирів «київського» потяга.

Якщо при обговоренні цього питання депутати були солідарними, то питання щодо внесення змін до структури виконавчих органів міськради, що передбачало, в тому числі, збільшення штатної кількості працівників виконкому до 250 чоловік, викликало неоднозначну реакцію. Мотивація змін – зауваження контролюючих органів щодо невиконання в повному обсязі зобов’язень і, відповідно, необхідність утворення відділу з охорони культурної спадщини, створення служби містобудівного кадастру, підсилення юридичного су­проводу тощо. Не всіх і не одразу вдалося переконати керуючій справами виконкому Валентині СТЕЛЬМАХ у необхідності прийняття цього рішення. Депутати проголосували «за», коли їм пообіцяли, що за межі передбаченого фінансування виконком не вийде. 

Начальник фінуправління Олександра ШЕВЧУК доповіла депутатам, що загальний фонд міського бюджету за 9 місяців виконано на 106,6%, перевиконання складає 3 млн. 

942 тис.грн. Фінансовий ресурс спрямовано на забезпечення фінансово захищених статей бюджету в повному обсязі.

Відповідно, депутати внесли зміни у бю­джетні призначення. Зокрема, за пропозицію начальника міськуправління освіти і науки Світлани СТАРЧЕНКО, на програму «Шкільний автобус» додатково виділено 52,5 тис.грн.

Руслан ПРИСТАЧ звітував про роботу КП «Комунтранссервіс», яким він керує. Комунальними автобусами з травня перевезено близько 290 тис. пасажирів, у тому числі 260 тис. пільговиків.

Доволі бурхливим було обговорення пропозиції депутатів Миколи РОЗБАМА та Ростислава ЯРЕМИ, оприлюдненої Миколою Миколайовичем, щодо більш пильної уваги до необхіднос­ті проведення ремонту ДЮСШ №1. Жваву дискусію з виголосами на кшталт «проблема є – грошей у бюджеті немає», «а де, власне, сам Ярема і чому він не відвідує сесій?», завершив мер. Михайло Євстафійович підтримав пропозицію щодо створення благодійного фонду для ремонту спортшколи словами: «Давайте я першим внесу 10 тисяч у фонд, нехай ЯРЕМА зробить те саме та інші. Так і школу відремонтуємо». Першим у залі підняв руку депутат облради Сергій ВЕДЕРНІКОВ з пропозицією дати 5 тис.грн. 

Обмірковуючи майбутнє спорту, не забули депутати віддати шану минулому. Посмертно звання «Почесний громадянин Кам’янця-По­дільського» було присвоєно уродженцю нашого міста Володимиру КАПЛИЧНОМУ – відомому футболісту, бронзовому призеру Олімпійських ігор (1972 р.), срібному призеру чемпіонату Європи (1972 р.) та чемпіону СРСР (1979 р.).

Також на сесії було розглянуто блок земельних питань.

Про сесію з перших вуст

Коментар секретаря міськради Василя СЕНЮКА: 

– Вважаю, що XVI сесія міської ради пройшла результативно, адже всі питання порядку денного були розглянуті. До питання про перейменування Центральної бібліотеки ім.Затонського, яке було відправлено на допрацювання, ми обов’язково повернемось тоді, коли топономічній комісії нададуть відповідні повноваження і вона зможе надати рекомендації.

Більш бурхливо пройшло обговорення депутатських запитів і звернень. На мою думку, найбільш актуальним є запити Євгенія ОБОДОВСЬКОГО та Валентини ВОЛОШИНОЇ, які стосуються зміни графіка руху на станції Кам’янець-Подільський. Ми повинні зробити усе можливе і неможливе, аби відновити щоденне залізничне сполучення з Києвом. Для стотисячного міста – це питання пріоритетне.

Вразило ноу-хау від Миколи РОЗБАМА. Депутатське звернення у ви­гляді відеоролика – це щось новеньке. Так, проблема капітального ремонту ДЮСШ №1 справді є, але вона існує вже багато років. Микола Миколайович розповів, що 2009 р. входив до складу комісії, яка вивчала стан приміщень спортшколи. Та, на жаль, рекомендацій комісії попередня влада не підтримала. Цікаво, що це звернення було презентовано як спільний «продукт» Миколи РОЗБАМА та Ростислава ЯРЕМИ. Але ж Ростислав Тарасович знаходився у закордонному відрядженні, його підпису на документі не було.

У зверненні була озвучена сума, яка здатна вирішити проблему спортивної школи – 1,5 мільйона гривень. Вважаю, що треба бути реалістами. Таких коштів на ремонт ДЮСШ у міському бюджеті немає. І хоча Микола Миколайович запевняв, що він не мав на увазі фінансування саме з міського бюджету, однак про зовсім протилежне свідчить друкований текст його звернення. Зауважу, що ми маємо багато об’єктів, зокрема дитячих садочків, шкіл, які потребують негайного ремонту, про що розповіла начальник управління освіти і науки Світлана СТАРЧЕНКО. Тож треба чітко ви­значити першочерговість проведення робіт у таких закладах. 

Вважаю, що слушною є пропозиція Олега КУШНІРУКА, що Миколі РОЗБАМУ та Ростиславу ЯРЕМІ варто було б започаткувати спеціальний фонд, на який усі охочі змогли б перераховувати благодійні внески на потреби спортивної школи. Кошти з власної кишені на ремонт ДЮСШ – ось який приклад мали б подати автори звернення. Однак думаю, що ідея створення фонду буде реалізована і меценати, в тому числі й депутати міської та обласної рад, і міський голова, нададуть цьому за­кладу посильну фінансову допомогу.

Загалом же скажу, що проблемних питань багато, їх можна порушувати безкінечно, але хтось їх лише порушує, а міська влада та небайдужі кам’янчани (до прикладу, Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, Сергій ВЕДЕРНІКОВ, Володимир ЮР’ЄВ) активно працюють над їх вирішенням.

Принагідно через засоби масової інформації хочу запросити Рости­слава ЯРЕМУ до міської виборчої комісії, щоб нарешті отримав посвідчення депутата міськради та взяв участь у роботі чергової сесії, яка відбудеться 15 грудня.