П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2011

ТУРЕЧЧИНУ ЦІКАВИТЬ ОСМАНСЬКИЙ СПАДОК

Упродовж 27 років (з 1672 до 1699 р.) наше місто перебувало під пануванням Османської імперії. Досі цей короткий період не є достатньо досліджений і мало представлений в експозиції історичного музею-заповідника. І хто б міг подумати, що ним зацікавляться самі нащадки турецьких завойовників?

Минулого тижня місто, за рекомендацією Посольства України в Туреччині, відвідав директор одного з найбільших музеїв Туреччини – Святої Софії – доктор Халюк ДУРСУН-БЕЙ. Основна місія гостя – дослідити спадщину Османської імперії в Україні й видати фотоальбом. Перед приїздом до Кам’янця пан ДУРСУН-БЕЙ побував у Криму, зокрема в Судаку та Бахчисараї. 

Під час короткого візиту до Кам’янця він зуст­рівся з колегами – працівниками державного історичного музею-заповідника та його директором Віктором ТРАВІНСЬКИМ. Гість розповів, що в турецьких архівах є чимало відомостей про Кам’янець турецького періоду. На жаль, наші науковці досі не мали змоги попрацювати з цими документами. Доктор ДУРСУН-БЕЙ пообіцяв посприяти їм настільки, наскільки це можливо. 

Як своєрідний сувенір, турецький гість повіз із собою копію турецької грамоти XVII ст., яка збері­гається у фондах нашого музею з часів його створення. Вона написана староосманською мовою, якої навіть у Туреччині майже ніхто не знає. Доктор Халюк ДУРСУН-БЕЙ пообіцяв дослідити, що це за грамота, та з’ясувати її зміст.