Четвер, 28 Березня 2024 р.
2 Грудня 2011

ЧИ БЕЗПЕЧНО ЖИТИ У НАШОМУ МІСТІ?

25 листопада під головуванням начальника міського 

управління праці та соціального захисту населення Інни САЛІЙ відбулося засідання координаційної ради з питань безпеки життєдіяльності населення міста. 

На розгляд було винесено питання, пов’язані з приведенням у належний протипожежний стан закладів охорони здоров’я, освіти та соціального захисту в осінньо-зимовий період. Також мова йшла про виконання заходів щодо стабілізації ситуації, пов’язаної з аварійністю на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах, підвищенням ефективності контролю за дисципліною учасників дорожнього руху. Присутні обговорили виконання комплексу дорожньо-ремонтних робіт вулиць міста та утримання в належному стані засобів регулювання дорожнього руху і вулично-шляхової мережі. Останнім питанням, яке розглядалося, був стан виробничого та невиробничого травматизму в місті.

Як повідомив командир ДПС ДАІ Кам’янець-Подільського міського відділу Роман ГАНУШКЕВИЧ, за 10 місяців цього року скоєно 86 дорожньо-транспортних пригод, у 14-ти випадках є постраждалі. За словами Романа Віталійовича, основними причинами ДТП є порушення правил маневрування і проїзду 

перехресть, недотримання дистанції руху, невиконання сигналів, порушення Правил дорожнього руху пішоходами та 

перевищення швидкості авто. Відкритим залишається питання створення загальноміської схеми організації дорожнього руху, адже на це потрібні чималі кошти.

Проте збільшення кількості ДТП залежить не лише від наявності цієї схеми, але й від стану наших доріг. Про їхню готовність доповів начальник управління доріг та інфраструктури департаменту ЖПДІ Валентин СВІДЕРСЬКИЙ, який, зокрема, зазначив, що цього року на ремонт доріг з міського та Державного бю­джетів освоєно 3 млн. 493 тис.грн., за які відремонтовано 12 тис. 491 кв.м доріг. Також замінено або відремонтовано 193 дорожні знаки, встановлено 3 світлофори. Загалом у місті потрібно встановити 700 дорожніх знаків, але коштів на це не вистачає. Капітальний ремонт вуличного освітлення зроблено на вулицях Руська і Каліська, а також на дворових територіях на вулицях Васильєва, Князів Коріатовичів і Затонського. За словами Валентина Анатолійовича, цього року з міського бюджету не виділено жодної копійки на встановлення «лежачих поліцейських». Два бетонні встановили на прохання заявників, але вони не відповідають нормам.

Не менш важливим було останнє питання засідання, яке розкрив заступник завідувача відділу соціально-трудових відносин управління праці та соцзахисту населення Сергій ГУМЕНЮК. Він зазначив, що протягом цього року на виробництві травмовано 12 осіб. На думку Сергія Ігоровича, причиною травматизму є низький рівень трудової дисципліни, а також байдужість керівників підприємств. Штраф за порушення нормативно-правових актів складає всього 85 грн. Тому дешевше заплатити його, аніж покращити умови праці для робітників. Найбільша кількість людей – 2773 осо­би – травмувалося вна­слідок випадкових падінь (травми невиробничого характеру), з них 8 – зі смертельним наслідком. 

Підвівши підсумок засідання, Інна САЛІЙ зазначила, що всі зауваження буде взято до уваги. За словами Інни Володими­рівни, незважаючи на недостатнє фінансування, все-таки деякі питання можна вирішити вже сьогодні.