П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Січня 2012

КОМУ ПОТРІБНІ ШАНХАЇ В ЦЕНТРІ МІСТА?

КОМУ ПОТРІБНІ ШАНХАЇ В ЦЕНТРІ МІСТА?Подібні пережитки минулого можна побачити в багатьох дворах нашого міста. Планувалось зведення таких приміщень, в першу чергу, для зберігання деревини та вугілля для опалення. 

Сарайчики мали статус тимчасових споруд і не могли стати чиєюсь власністю. Після переходу кам’янчан на центральне опалення необхідність існування таких приміщень зникла. Проте люди почали їх використовувати для зберігання речей, які не потрібні в побуті повсякчас, або ж вийшли з ужитку. Сьогодні сарайчики більше схожі не на складські приміщення, а на місцеве звалище або смітник, до якого нікому немає діла. Більшість мешканців звикла до таких шанхаїв у власному дворі. Проте є й такі, котрі не мають бажання миритися з подібним безладом, який до того ж є небезпечним. 

За словами старшого інспектора Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу управління держтехногенбезпеки в Хмельницькій області Олексія СТРЕМІНСЬКОГО, лише за минулий рік зафіксовано 5 випадків загорання в сарайчиках у різних районах міста. Великих цінностей там не зберігається, однак кожний такий випадок несе загрозу будинкам, що знаходяться поруч із ними.

Директор КП «Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Кам’янця-Подільського» Петро СОЛЯРИК пояснює цю ситуацію так: 

– Багато в кого немає підвалів, де можна було б зберігати картоплю чи інші речі, які не поміщаються в квартирі, тому їм ці сарайчики потрібні. Такі приміщення не знаходяться на балансах ЖЕКів, тому ні ми, ні житлово-комунальні підприємства не маємо права їх чіпати. Для ліквідації цих сараїв необхідне спеціальне рішення суду. 

Розводить руками і директор КП «Житловик» Анатолій БАХТАЛОВСЬКИЙ:

 – Щороку виділяються кошти з бюджету на очищення стихійних звалищ, до яких і можна віднести подібні об’єкти. Все, що ми можемо зробити, – відправити машину й вивезти звідти все сміття, що періодично й робимо. А от якби була загальна міська програма про знесення цих сараїв, проблему можна було б вирішити зовсім по-іншому. 

А поки такої програми немає, кам’янчанам залишається тільки «милуватися» цими острівцями середньовіччя та допомагати пожежникам гасити полум’я, що час від часу займається в сарайчиках.   Або ж приходити зі скаргами до нашої редакції, як зробив це житель будинку, що знаходиться в самому центрі міста – на вулиці Соборній, 25.