Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2012

НАГОРОДИ МАЄ МУЗЕЙ І ЙОГО ГОРЩИК

Горщик30 січня в Картинній галереї відбулося зібрання працівників державного історичного музею-заповідника з нагоди 122-ї річниці його заснування. В своєму виступі директор музею Віктор ТРАВІНСЬКИЙ (до речі, він очолив музей рівно рік тому) підвів підсумки роботи установи за 2011 р.

Минулий рік був для музею щедрим на нагороди. Найбільшим досягненням є перемога головного музейного об’єкта – кам’янецької фортеці в загальнонаціональній акції «7 чудес України: замки, палаци, фортеці». При цьому найбільша втрата також пов’язана із фортецею – це руйнування стіни Нової Західної башти. На сьогодні башта вже захищена від опадів тимчасовим консерваційним дахом, який було споруджено на кошти міського бюджету, і очікує

обіцяних державних коштів на реставрацію.

Гордістю музею є ІІ премія Національного конкурсу керамологічних музейних експонатів «КераМузЕк-2011» в номінації «Археологічна кераміка». Призером став горщик (на фото), знайдений 2006 р. під фундаментом одного зі зруйнованих будинків на Польському ринку старшим науковим працівником музею Петром БОЛТАНЮКОМ.

– Цей горщик, імовірно, місцевого виробництва, датується першою половиною XVII ст. – розповідає Петро Анатолійович. – Це доволі рідкісна знахідка для нашого міста, та й в Україні їх не так багато. Він поєднує в собі європейський та азійський стилі, має три вушка і оздоблений оригінальним орнаментом – так званими «малинами» – 6-пелюстковими квітками, виконаними методом тиснення за допомогою штампа. Зверху горщик вкритий поливою. Знайдений він був розбитим, але вдалося його скласти майже повністю, за винятком декількох частин. Велика заслуга в нашому успіху на конкурсі фотографа музею Петра ІГНАТЬЄВА, котрий своїми знімками представив горщик у най­кращому вигляді.

Впродовж минулого року відбулися прогресивні зміни в структурі музею, було розроблено й частково реалізовано низку проектів і програм, спрямованих на те, щоб більше популяризувати музей серед кам’янчан і туристів, а також наблизити його до рівня європейських.

Присутня на зібранні начальник управління культури і туризму Ольга ЧОРНОБИЛЬ зазначила, що Ка­м’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник є ві­зиткою нашого міста, тому важливо розвивати і якомога більше показувати його роботу і кам’янчанам, і всій Україні.