Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
10 Лютого 2012

ДАХ ЗБУДУВАЛИ НА ВІКИ!

Схоже, у міської влади і дирекції державного історичного музею-заповідника багато «оптимізму» щодо перспективи отримання державних коштів на реставрацію зруйнованої башти Нової Західної – тимчасовий консерваційний дах спорудили, ніби навічно. Його «презентація» для ЗМІ відбулась 6 лютого безпосередньо у стінах зруйнованої вежі, щоб наочно продемонструвати надійність конструкцій нового даху.

Нагадаємо, що після аварії до розслідування її причин та розробки проекту ліквідації аварійного стану були залучені фахівці Львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація». Спочатку було розроблено проектно-кошторисну документацію консерваційного даху (на це з міського бюджету виділено 160 тис.грн.), а два тижні тому на засіданні вченої ради НІАЗ «Кам’янець» було представлено цілісний проект ліквідації аварійного стану Нової Західної башти, який має піти на затвердження в Міністерство культури. 

За словами директора музею Віктора ТРАВІНСЬКОГО, проект передбачає три етапи реставраційних робіт, на які сумарно з Держбюджету має бути виділено 5 млн. 180 тис.грн. За часом реставраційні роботи можуть розтягнутися, в кращому випадку, на 3-4 роки. А в гіршому…

Оскільки башта не може чекати милості від держави так довго, та й з грошима з міського бюджету (180 тис. на дах) вийшла невелика за­тримка, то справжнім порятунком для неї стала згода директора підприємства «Гермес-С» Миколи СОСУЛИ спорудити консерваційний дах у кредит. Цей прояв патріотизму відзначив і директор музею Віктор ТРАВІНСЬКИЙ, і міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, котрий вручив Миколі Івановичу почесну грамоту виконкому міськради.

Як повідомила директор департаменту гумані­тарної політики Альона КУЗЕМА, буде складено акт виконаних робіт, і вже в лютому міська влада покриє борг перед підрядником.