Субота, 20 Квітня 2024 р.
24 Лютого 2012

КАТАТИМЕМОСЯ В ЛІФТІ ЗА ПРОЇЗНИМ

КАТАТИМЕМОСЯ В ЛІФТІ ЗА ПРОЇЗНИМОСББ, створене мешканцями будинку на вул.Роз­вадовського, 9, вирішило стати експерименталь­-ним будинком для впрова­дження нового про­екту, що змі­нить підхід до користування ліфтом.

Про це повідомив на комунальному брифінгу за­ступник міського голови Сергій БАБІЙ.

Суть інновації – запровадження для проїзду в ліфті магнітної пластикової картки, за допомогою якої буде вестися розрахунок за проїзд у цьому вертикальному виді транспорту. 

В ліфтах встановлять термінали, що зніматимуть гроші за поїздку з картки.

Таким чином планується покінчити з несправедливістю, коли мешканці нижніх поверхів не користуються ліфтом, але за нього сплачують. Сьогодні плата за ліфт складає 32 коп. за квадратний метр житлової площі. 

Варто зазначити, що ідея не місцева – такий досвід є в Херсоні та Львові. Там перераховують аргументи на користь проекту. Отож, при його введенні фінансування ліфтового господарства фа­ктично перекладається на квартиронаймача. Громадяни сплачують тільки за дійсно надану послугу, це змушує організацію, яка експлуатує ліфти, забезпечувати їх стабільну роботу. Також знижується зношеність ліфтового господарства та експлуатаційні витрати. Зменшуються навантаження на ліфт, бо кожен користувач починає рахувати гроші. З громадянами, які користуються картками, ЖЕКи вже не проводять розрахунків за ліфти.

Журналісти, пам’ятаючи історію з домофонами, одразу ж поцікавилися в Сергія Віталійовича, чи не стане це нововведення пасткою для медиків, пожежників та й просто гостей мешканців будинку. Заступник міського голови сказав, що служби допомоги матимуть картки також, а про гостей повинні потурбуватися мешканці будинку.

– Ми не є ініціаторами проекту, кожен будинок буде вирішувати сам, що йому робити, – зазначив Сергій БАБІЙ. – Умовою введення проекту є стовідсоткова згода всіх мешканців. А міська влада зі свого боку допоможе, зокрема цьому ОСББ, вивчити питання, а також візьме участь у співфінансуванні проекту. Якщо інші будинки захочуть облаштувати в своїх ліфтах термінали, вони також зможуть розраховувати на допомогу міста.  

Ціна проекту була визначена в 15 тис.грн., але орієнтовна вартість однієї поїздки в ліфті поки що не визначена.