Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Березня 2012

ГОВОРИЛИ-БАЛАКАЛИ…

В минулому номері ми вкотре нагадували кам’янчанам про заборону продажу первоцвітів, а в переддень свята вирушили на ринок, аби на власні очі побачити, що перемогло – здоровий глузд чи бажання наживи?

ГОВОРИЛИ-БАЛАКАЛИ...Довго шукати правопорушників не довелося. Перед входом у ринок вони з повними ящиками первоцвітів припрошують купувати букетики. Запитуємо, де ж таку красу збирали? Літня жіночка щиро відповідає: «Заліс­ся Перше». На наше запитання, чи знає вона, що її діяльність протизаконна, псевдо­під­при­є­мєць обурено заявляє, що це єдиний заробіток, який дозволяє їй прогодувати сім’ю. Цікаво, на що харчується її родина, коли первоцвітів немає? 

Молодші продавчині більш під­ковані й по відповіді до кишені не лі­зуть: «Квіти вирощуємо в себе на горо­ді, тому маємо повне право їх продавати!». А на городі вони з’явилися хіба не з лісу? Чи варварське вимикування рідкісних рослин разом із цибульками і вирощування їх для власної вигоди вже не злочин? Керуючись такою ло­гікою, можна вийти в центр міс­та і, ні від кого не ховаючись, прода­вати самогон чи марихуану. То й що, що протизаконно – жити ж якось треба!.. 

«Що продаєте, і де взяли?» – мали б, у першу чергу, запитати не журналісти, а правоохоронці. Одного з них ми таки зустріли серед натовпу, але його не зацікавили протизаконні дії людей з кошиками – мовляв, неможливо довести, що квіти з лісу. А навіщо доводити, звідки вони? Стаття 90 КУпАП чітко визначає, що адміністративна відповідальність настає за погіршення середовища перебування рослин, види яких занесені до Червоної книги України, незаконне вилучення їх з природного середовища (чим власне і є пересаджування рослин до себе на городи), а також порушення умов утримання рослин цих видів, що призвело до їх загибелі або пошкодження. Все, що потрібно робити, – штрафувати й конфісковувати крадене, а не спокійно споглядати за тим, що відбувається. 

У міськвідділі міліції нам повідомили, що профілактичні заходи та роз’яс­нювальні роботи з недопущення продажу первоцвітів, занесених до Червоної книги, таки проводяться. 

– Винні особи притягаються до адміністративної відповідальності. На сьогоднішній день оштрафовано вже 5 людей, – розповів заступник начальника міського відділу міліції, начальник міліції громадської безпеки Олександр ТКАЧУК.

Але, незважаючи на це, кількість браконьєрів перед входом у Центральний ринок не зменшилася…