Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2012

НЕ МІЛЬЙОНЕРАМИ ЄДИНИМИ

18 квітня відбувся брифінг щодо проведення кампанії де-кларування доходів громадян за 2011 рік, який провели началь-ник Кам’янець-Подільської ОДПІ Ігор БЄЛКО та його заступник Ігор ЛІЩУК.

Ігор БЄЛКО– На сьогодні громадянами міста та району вже подано 736 декларацій про доходи, – повідомив Ігор БЄЛКО. – В тому числі: державними службовцями – 113, від продажу об’єктів рухомого та нерухомого майна – 40, від здачі в найм нерухомого майна – 19, які отримали інвестиційний прибуток – 2, успадкованого чи отриманого у дарунок майна – 208. Всього заде­кларовано доходів на загальну суму понад 13 мільйонів гривень, відповідно – до місцевих бюджетів має надійти близько 700 тисяч гривень. 

Зазвичай деклараційна актив­ність громадян підвищується ближче до кінцевого терміну прийняття декларацій (кампанія завершується 1 травня). Тому податківці ще очікують подання декларацій, а місцеві бюджети – додаткових надходжень. 

Обов’язкове подання декларацій стосується тих громадян, котрі отримували доходи, з яких не утримувався податок і такі доходи не звільняються законом від оподаткування. Це стосується випадків одержання доходів від осіб, які не є податковими агентами, зокрема, іноземні доходи, дохід від операцій з продажу чи обміну майна, одержання спадщини чи подарунків. За бажанням громадяни подають декларацію з метою одержання податкової знижки у разі їх витрат на користування іпотечним житловим кредитом чи освіту.

– Цього року подати декларацію також мусять держслужбовці, у випадку виборів – кандидати на посади голів сельських, селищних міських рад, працівники судів, посадові осби місцевого самоврядування, – повідомив про нововведення Ігор ЛІЩУК. – Якщо декларанти не подають документи до 1 травня, передбачена відповідальність за неподання декларації в податкову службу, штрафні санкції в тому числі.

Звичайно, журналістів зацікавив факт декларування на Кам’янеччині доходу понад 1 млн. грн. згідно з договором дарування. Податківці зазначили, що ім’я міліонера – конфіденційна інформація. Натомість повідомили, що з даного доходу нараховано 50 тис. грн. податку. Виявляється також, що у нас це не єдиний мільйонер, всього їх четверо. Просто дохід решти був оподаткований в інший, передбачений законом, спосіб.

–  Хочу зазначити, що декларування доходів – конституційний обов’язок кожного громадянина. І наші земляки повинні пам’ятати, що податки з їхніх доходів ідуть до бюджетів міста і району, а значить, на їх розвиток, – підсумував брифінг начальник податкової інспекції.