Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2012

ОБЕРЕЖНО, РОБОТА!

«Надомна робота: пакування ниток, гребінців, біжутерії», «Пакувальники-фасувальники, оператори комп’ютерного набору», – такі оголошення можна побачити майже в кожній місцевій газеті під рубрикою «Потрібні на роботу». Зазвичай до них додають високу зарплатню та вільний графік роботи. Такі принади декілька тижнів тому зачепили на гачок чимало кам’янчан, котрі ще не усвідомили, що дармовий сир або в мишоловці, або давно зіпсований.

– Коли я зателефонувала за вказаним но­мером, одразу ж отримала запрошення на співбесіду. Ме­ні запропонували декілька ви­дів роботи: пакування гре­бінців, ниток, біжутерії, брелоків.За тиждень потрібно було запакувати 1000 штук й отримати 600 грн., – розповідає ошукана студентка Тетяна.

І все б нічого, якби не обов’язкова вимога – внесок у сумі 250 грн. Так звана «страховка» на випадок, якщо замовник відмовиться від роботи із доставленим товаром, адже кошти на роботу кур’єра, який має привезти з Кіровограда необхідні речі, затрачено. Повернути їх обі­цяли через 10-20 днів, коли гребінці чи біжутерія опиняться в Кам’янці. 

Аби не виникало підозр щодо шахрайства чи підстави, приватний підпри­є­мець, котрий представляє Кірово­градську фірму КМ «Сервіс», пропонує заповнити договір з усіма необхідними реквізитами: номером, печаткою, юридичною адресою виконавця, а також виписує квитанцію за сплачені гроші. Жодних сумнівів щодо успішного працевлаштування в охочих підзаробити не виникає. З’являються вони лише через 20 днів, коли замість обіцяної роботи ошукані кам’янчани починають телефонувати на неіснуючі номери й стукати у зачинені двері, де ще кілька днів тому їм пропонували престижну і високооплачувану роботу. 

Ви запитаєте, а як же договір? З ним же можна звернутись до суду? Можна, та річ у тім, що перед законом шахраї чисті. І ми самі їм допомагаємо, оскільки не маємо звички уважно і вдумливо читати договори. 

Зокрема, вже в першому пункті договору, який під­писала кам’янчанка, що поскаржилася в редакцію, вказано, що Виконавець (тобто КМ «Сервіс») зобов’язаний за рахунок Замовника (того, хто шукає роботу) надати комплекс консультаційно-інформаційних послуг, за які останній мусить розрахуватися згідно з договором. Жодної згадки про доставку товару чи передоплату в договорі немає. Більше того, в квитанції чітко вказано підставу сплати коштів – «надання послуг по роботі». Виходить, що під час співбесі­ди інформація Вам надана, оцінена вона в 250 грн., котрі Ви добросовісно сплатили, а отже, ніхто нікому нічого не винен.

– Писати скарги і звертатися до правоохоронних органів марно, – каже керівник Асоціації юристів міста Кам’янця-Поділь­ського Максим ІЛЬЧИШЕН. – Адже в договорі чорним по білому прописано, що компанія зобов’язується надати клієнту консультаційні послуги або базу даних, що вона, власне, і зробила.

Аби не стати жертвою подібних контор, Максим Вікторович радить спочатку ознайомитись із роботою справжніх кадрових агенцій і зарубати на носі, що з претендента на вакансію агентство грошей не бере, а платити повинен працедавець. І найважливіше правило – жодних передплат! 

Від себе ж хочеться додати: уважно читайте договори перед тим, як їх підписувати, і не бійтеся вимагати пояснень до тих пунктів, котрі Вам незрозумілі, адже саме уважність та мінімальна юридична грамотність іноді можуть стати запорукою Вашої фінансової стабільності.