Четвер, 25 Квітня 2024 р.
29 Червня 2012

ЗА КІЛЬКА КРОКІВ ДО ГЕРБА

ЧИННИЙ ГЕРБ МІСТАДавно назріла потреба чітко визначитися з гербом Кам’янця-Подільського (або навіть із трьома – малим, великим і середнім). Адже затверджений 21 вересня 1995 р. сесією міськради герб (автор – Олександр ГОРБАНЬ) не має належного геральдичного опису, та й напис на ньому – «Кам’янець-Подільський» – явно недоречний. До того ж хтось колись чинний герб за­мінив на зовсім інший, який і набув значного поширення (дивно, що тому «хтосю» досі ніхто не дав по руках за таке самоуправство).

У зв’язку з такими недоречностями, 26 січня ц.р. було створено міську геральдичну комісію, яка за п’ять місяців провела значну роботу. Перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ, який очолив комісію, 27 червня на громадських слуханнях щодо герба міста досить детально доповів про вироблені концептуальні підходи до герботворення. Напрацьовані матеріали буде передано депутатам міськ­ради (адже саме вони затверджуватимуть міську символіку), виставлено на офі­ційному сайті (http://kamttp://kam-pod.gov.ua/).

ФАЛЬШИВИЙ ГЕРБ МІСТАНа громадських слуханнях підкреслювалося, що важливо, аби депутати вдумливо, відповідально та патріотично підійшли до затвердження герба міста, щоб не сталося такого ганебного «ляпу», як недавнє ненадання імені славного просвітянина Костянтина СОЛУХИ центральній бібліотеці міста.

  Чимало пропозицій щодо майбутніх гербів міста над Смотричем подав геральдист із Хмельницького Валерій НАПИТКІН. Саме він і став переможцем оголошеного кам’янчанами конкурсу. Проте принциповий підхід, озвучений Григорієм Горшуновим, такий: на основі поданих пропозицій ми розробляємо та надзвичайно детально й скрупульозно описуємо кожен із гербів міста, а вже потім художник утілює в життя затверджені депутатами герби.