Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2012

«ГАРЯЧА КАРТОПЛЯ» ПО-ДОРОСЛОМУ

Ситуація навколо будинку на пр.Грушевського, 72 нагадує дитячу гру «Гаряча картопля», коли її учасники, спіймавши м’яча, намагаються якнайшвидше перекинути його комусь іншому. От тільки у нашому випадку в ролі м’яча опинилася проблема підтоплення будинку, а за гравців – КП «Міськ­тепло­воденергія» та міськуправ­-лін­ня житлової політики ДЖПДІ.

Про цю проблему ми вже писали 24 серпня: жителі будинку потерпають від підтоплення підвальних приміщень і постійної сирості, а от хто повинен вирішити цю проблему – ще питання. Міжвідомча комісія з обстеження стану житлових будинків за­явила, що це справа КП «Міськтепловоденергія», оскільки причина кри­ється у протіканні каналізації або водопроводу. Директор КП «Міськ­тепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК, який був упевнений, що це не в компетенції його підприємства, все ж таки погодився здійснити ремонтні роботи. Проте пішов дощ, який знову поставив під сумнів висновок комісії щодо неможливості підтоплення будинку підшкірними водами.

– У позаминулому номері газети «ПОДОЛЯНИН» було вміщено відкритий лист від мешканців будинку на пр.Грушевського, 72, які скаржаться на постійне підтоплення підвалу, – розповідає Валерій Григорович. – У коментарі з цього приводу начальник управління житлової політики ДЖПДІ Віктор ЧОРНОПИСЬКИЙ заявив, що, за попередніми висновками міжвідомчої комісії, проблема полягає в протіканні фекальних вод. Тоді у підвалі справді було виявлено протікання каналізації, і я дав вказівку негайно розпочати роботи.

Ми воду відкачали, але, як виявилося згодом, проблема все-таки в тому, що цей підвал підтоплюється під­шкір­ними водами. Бо після повного відкачування води вистачило всього двох дощів, аби знову набралося півпідвалу води. Аналіз показав, що жорсткість цієї води значно вища від тієї, яку ми подаємо. Крім того, і проблеми з каналізацією виникли через те, що хтось самовільно вивів дренаж води у наш каналізаційний колодязь. Робити це категорично заборонено. До того ж у цьому будинку таке рішення просто нелогічне, бо каналізація проходить вище, ніж дренаж, тому вистачає найменшого збільшення напору в цій мережі, щоб відбувалося затоплення. Отож, негайно потрібно вирішувати проблему відведення під­шкірних вод з-під цього будинку.

Але в цьому випадку дуже дивує позиція департаменту, зокрема і Віктора Чорнописького. Зазначено, що було створено міжвідомчу комісію, яка мала виявити причину підтоплення будинку. При цьому КП «Міськтепловоденергія» ніхто не повідомляв про створення такої комісії, ми не знаємо, хто до неї включений. Зрозуміло, що наших представників там не було. Невже пан Чорнописький такий фахівець широкого профілю, що може обійтися без спеціалістів з водопостачання та водовідведення? На мою думку, це свідчить просто про безвідповідальність і небажання виконувати свою роботу. Я переконаний, що така комісія була створена лише для того, щоб зробити якусь відписку для мешканців і перекласти відповідальність на інших.

Начальник управління житлової політики ДЖПДІ Віктор ЧОРНОПИСЬКИЙ також стоїть на своєму.

– Наявності грунтових вод ще не доведено, – каже Віктор Миколайович. – Лабораторія КП «Міськтепловоденергія» не може зробити висновків про якісні показники води, оскільки вони упереджені. Ми подали запит до нашої санстанції, щоб вони зробили незалежний аналіз, тепер чекаємо на результати, які будуть десь наступного тижня. Ми думаємо, що проіржавів водопровід. Ну, немає там підшкірних вод. Якби були, то ця проблема торкнулася б й інших будинків, ми не побачили, де могла б накопичуватися дощова вода.

Щодо складу комісії, то він визначений розпорядженням міського голови, ми не можемо туди запрошувати будь-кого. Комісія зафіксувала факт і дала пропозицію щодо ремонту, а далі повинні займатися спеціалісти.

У нас є звернення громадян. Вони отримають відповідь у термін, визначений законом (залишилося менше двох тижнів).

Отож, питання, кому здійснювати ремонт, знову виявилося відкритим. А мешканцям аварійного будинку залишається просто чекати, коли знайдуть відповідального за ремонтні роботи. Або коли їхня будівля завалиться… Це вже як пощастить.