П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2012

ЕКОЛОГІЇ З ЕКОНОМІКОЮ НЕ ПО ДОРОЗІ

Проблема з обмілінням Смотрича навколо Старого міста набуває все більшого розголосу і висвітлюється тепер і у все­укра­їн­ських ЗМІ.

У проблемі звинувачують міні-ГЕС, яка частину води пропускає напряму через перешийок під Замковим мостом. Екологи стверджують, що коливання рівня води негативно впливає на біорізноманіття річки. Заступник Національного екологічного центру України Олек­сій ВАСИЛЮК вивчає проблеми, пов’язані з малими ГЕС, і вважає, що вони шкодять довкіллю.

– В роки, коли через природні причини води в річках меншає, ми бачимо, наскільки негативно на них впливають малі ГЕС, – пояснює він. – Коли води мало і русло річки залишається майже сухим, бо вся вода йде на ГЕС, люди усвідомлюють масштаби екологічного лиха.

Власник ПП «Маяк», який є господарем гідротехнічних споруд, Станіслав ТОМЧИШЕН, заперечив причетність своєї ГЕС до цієї проблеми.

– До обміління Смотрича у кільці Старого міста не має відношення наша ГЕС, його спричинює шлюз під Замковим мостом, – розповідає пан Станіслав. – Його побудовано на випадок повеней. Останнім часом він пропускав занадто багато води. Нині ця проблема вирішується, тож рівень води знову зросте. Також варто мати на увазі посуху, через яку впав рівень води у Смотричі. 

Оскільки шлюз – муніципальний об’єкт, то прокоментувати цю інформацію ми попросили заступника міського голови Сергія БАБІЯ, однак він заявив, що з цією проблемою у міськвиконком ніхто не звертався.

– Але оскільки Ви про це запитуєте, то завтра там уже буде екологічна служба, яка і дослідить ситуацію, – додав Сергій Віталійович.