Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Жовтня 2012

А БАТАРЕЙКИ І ДОСІ ПРЯМУЮТЬ НА ЗВАЛИЩЕ…

А БАТАРЕЙКИ І ДОСІ ПРЯМУЮТЬ НА ЗВАЛИЩЕ...  Близько 10 кг відпрацьованих батарейок було вийнято зі спеціального контейнера, встановленого ініціативними кам’янчанами у магазині «Diawest», що на вул.Соборна, 29а, рівно півроку тому.

Проте ЖЕКи, у яких так само півроку тому розпорядженням міського голови «Про організацію прийому небезпечних відходів від населення міста» було облаштовано пункти прийому таких відходів, виявилися не зовсім готовими здійснювати цю функцію. За словами однієї з ініціаторів акції кам’янчанки Ірини ЛУК’ЯНЧУК, щоб прилаштувати чималу торбину з батарейками, довелося проявити певну наполегливість.

– Ми зробили висновок, що якщо хтось захоче свідомо здати батарейки у пункт прийому небезпечних відходів, йому потрібно бути, по-перше, дуже свідомим, а по-друге, дуже настирливим, – розповідає Ірина Миколаївна. – У четвер, 27 вересня, о 17.00, пункт на вулиці Гунській виявився зачиненим, хоча, згідно з графіком, він має працювати по вівторках і четвергах, з 8.30 до 18.00, а працівника, який має ключ від пункту прийому небезпечних відходів, ще довелося пошукати. Складається враження, що ці пункти зроблено, як завжди, «для галочки».

Нагадаємо, що півроку тому міський голова підписав розпорядження «Про організацію прийому небезпечних відходів від населення міста», і при ЖЕКах було облаштовано п’ять пунктів прийому і тимчасового зберігання таких відходів. Тоді ж спільнота міського інтернет-форуму www.kam-pod.net запровадила власну акцію «Батарейку в переробку» і встановила контейнер для збирання батарейок у магазині «Diawest».

Проте здавання небезпечних відходів за цей час не стало звичним ні для самих кам’янчан, ні, відповідно, для працівників ЖЕКів: хто ж нестиме жменьку батарейок бозна-куди, якщо можна просто викинути у відро для сміття? І це при тому, що на самих батарейках стоїть значок, що це забороняє.

У цивілізованих країнах уже давно у всіх магазинах, що реалізовують батарейки, знаходяться контейнери для збору відпрацьованих – це визначено законом. Натомість у Кам’янці, як зазначив заступник міського голови Сергій БАБІЙ, міська влада не має права зобов’язати власника магазину поставити в себе такий контейнер. Утім і просвітницьких програм, спрямованих на пробудження екологічної свідомості у мешканців міста, теж не спостерігається, хоча таке право, та й обов’язок, у міської влади є.

Що ж до роботи пунктів прийому небезпечних відходів, то нагадуємо, що кожен житель міста може прийти в будь-який ЖЕК і безоплатно здати небезпечні відходи для подальшої їх утилізації.

– Але це не стосується підприємств, установ та організацій. Для них визначено регламент у постанові Кабінету Міністрів України №1218 від 3 серпня 1998 року, де вказано, що вони зобов’язані розробити дозвільну документацію, отримати ліміти на утворення та розміщення відходів та укласти угоду на передачу цих відходів іншим власникам для подальшої їх утилізації, – зазначає головний спеціаліст із питань екології та охорони навколишнього середовища управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Наталія ТАТАРІНА. – Накопичені небезпечні відходи передаються організації, яка має ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Якщо ж виникають запитання щодо здачі цих відходів, можна звертатися до управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення (тел.: 5-04-29) або до оперативної служби «15-05» міськвиконкому (тел.: 15-05).