П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2012

ЩО КРАЩЕ – «МЕРТВА ВОДА» ЧИ ПОСТІЙНИЙ СМОРІД?

ЩО КРАЩЕ - «МЕРТВА ВОДА»  ЧИ ПОСТІЙНИЙ СМОРІД?  Понад 15 тисяч кам’янчан поставили свої підписи під зверненням до ДП «Довжоцький спиртозавод» з вимогою вжити заходів і позбавити місто неприємного запаху з бардополів. Ці підписи громада передала тоді ще депутату облради, а тепер – народному депутату України Володимиру МЕЛЬНИЧЕНКУ.

Цього тижня мала відбутись зу¬стріч з директором спиртозаводу. Делегація представників місь¬кої та районної влади і журналістів 20 листопада на місце зустрічі прибула, а от Олексій МЕЛЬНІК вкотре проігнорував кам’янчан. Замість нього завод представляв головний інженер. Через відсутність директора конструктивної розмови не вийшло.

– Директору, на жаль, як завжди, це нецікаво, – зазначив Володимир Володимирович. – Я зустрічався з ним десь три місяці тому, наголошував на необхідності вирішення питання, але його відповіддю було: «Нащо воно мені?!».

Ми сюди приїхали не сваритись, не закривати підприємство, а просто почути вашу позицію. Від заводу прагнемо побачити хоча б план дій, а не порожні слова. Місто не хоче цим дихати, і нам соромно перед туристами. Директор знову тікає від проблеми, але втекти від неї не допоможе ніхто.

Як виявилось під час зустрічі, завод не увійшов до бюджетної програми Державного фонду охорони навколишнього середовища за напрямком «Забезпечення раціо¬нального використання і зберігання відходів виробництва та побутових відходів» на 2013 р. Кам’янець-Подільська міськрада сама, замість заводу, робила запити до ОДА, щоб посприяти вирішенню проблеми.

Представники міської влади нагадали про препарат «Duozon 100L», який повинен на 80-90% вирішити проблему із екологічним забрудненням довкілля. Та не надто радіє підприємство можливій співпраці з іноземними компаніями. Кажуть, що дослідження не дали бажаних результатів. Препарат розщеплює всі живі мікроорганізми, і барда перетворюється на «мертву воду». Тоді її вже не можна використовувати як мінеральне добриво для грунту. Така перспектива спиртозавод не влаштовує.

Не афішує підприємство і того, що словаки, які є представниками німецької компанії, готові продовжувати дослідження і обіцяють від¬найти найоптимальніший варіант.

Єдине, чим оперували представники підприємства, – мовляв, уже уклали угоду з КП «Міськтепловоденергія», відповідно до якої щодоби на міські очисні споруди відкачують 100 куб.м барди із 400-500 куб.м, що виробляють. Збіль¬шити об’єми неможливо, оскільки вміст шкідливих речовин у десятки разів перевищує допустимі норми, а технологічний процес очищення барди тривалий і складний.

– Усі ці роки завод непогано працював, знаю це за показниками, – каже депутат районної ради Сергій ТИМЧУК. – Тобто, хтось заробляє гроші, проте скажіть, будь ласка, скільки виділено коштів, щоб знищити поганий запах? Хтось у колективі мусує думку, що ми намагаємося закрити завод. Це не так. Потрібно, щоб район отримував прибуток, люди мали роботу, але й необхідно вкладати гроші в переробку барди. Керівництво підприємства має це усвідомити. Треба не закривати питання, а вжити заходів.

Наостанок Володимир Мельниченко запропонував розробити та підписати меморандум між громадою і спиртозаводом, у якому буде чітко визначено план дій з вирі¬шення проблеми. Керівництву підприємства передали вимоги і призначили наступну зустріч на початок грудня.