Субота, 27 Квітня 2024 р.
30 Листопада 2012

ЧАС ЗБИРАТИ КАМІННЯ МАЙЖЕ ВИЧЕРПАНО

Виїзне засідання робочої групи 29 листопадаНа ліквідацію аварійного стану й реставрацію башти Нової Західної (і освоєн¬ня 3 млн. 15 тис.грн.) залишається всього місяць. А роботи – непочатий край.

На сьогодні зведено риштування й розпочато відновлення зруйнованої стіни башти, а також відбудову стовпа у центрі башти (якого не відновили попередні реставратори). Він стане опорою для капітального гонтового даху і для зробленого попередниками бетонного перекриття, яке все ж таки вирішили не демонтувати. Стовп будуватимуть із цегли, яку замаскують штукатуркою. Також уже закуплено колений гонт із карпатської модрини, який заздалегідь підготують до вкладання.

Реставраційні

роботи здійснює хмель¬ницька будівельна ком¬панія «Мега¬про¬грес», яка виграла тендер, що проводила ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» (угоду було укладено 6 листопада), та ще один підрядник – ПП «Укрбудпроектреставрація».

Для довідки: ПП «Мегапрогрес» – одна з найбільших хмельницьких будівельних компаній, належить Юрію Луцюку. Він же до 2009 р. був засновником ПП «Укр¬будпроектреставрація» – єдиної фірми, допущеної до участі в тендері, крім «Мега¬прогресу». За інформацією, розміщеною у «Віснику державних закупівель», ще три фірми пропонували зробити реставрацію на 3-20% дешевше, однак були відхилені через неналежно оформлені документи.

– Наша компанія сім років тому отримала ліцензію на проведення реставра¬ційних робіт, і вже маємо гарний досвід, у тому числі й у Кам’янці, – розповідає Юрій Луцюк. – Наш бригадир Володимир Федоренко – досвідчений реставратор, котрий 30 років пропрацював у кам’янецькій реставраційній майстерні, реставрував і кам’янецьку, і хотинську фортеці. Крім нього, в бригаді є ще реставратори-муляри і теслі, фахівці із вкладання гонту.

Поки що державні кошти не надійшли, і ми закуповуємо матеріали та проводимо роботи за власні. Але я впевнений, що до Нового року впораємось.

Бригадир Володимир Федоренко найбільшою складністю вважає неприступність башти – до неї неможливо під¬везти вантажі й важкі підйомні механізми. Виручатиме будівельників лише невеличкий консольний кран «Піонер». На об’єкті наразі працюють 17 працівників, переважно кам’янчан, та цього явно недостатньо.

– Темпи виконання робіт дуже низькі, ми вже зробили зауваження з цього приводу, – зазначає директор НІАЗу «Кам’янець» Василь Фенцур. – Завдання перед реставраторами надскладне – виконати величезний обсяг робіт за вкрай короткий термін, і зробити це якісно.

Щоб контролювати якість реставра¬ційних робіт, розпорядженням міського голови 23 листопада було створено робочу групу, яку очолює Василь Фенцур. До її складу входять директор історичного музею-заповідника Віктор Травінський, заступники міського голови Григорій Горшунов і Василь Сукач, начальник міськ¬відділу охорони культурної спадщини Олександр Чухрій, представник департаменту містобудування та архітектури Ірина Дяковська, депутати міськради Микола Розбам і Валерій Слободян, фахівці НІАЗу. Вони здійснюють контроль за ходом робіт і раз на тиждень подають доповідну записку міському голові, котрий у свою чергу звітує до Хмельницької ОДА (яка є замовником робіт і розпорядником коштів).

– Для мене велика честь брати участь у такому глобальному проекті, – запевняє директор ПП «Укрбудпроектреставрація» Андрій ДРОЗД, – але й велика відповідальність, бо якщо схалтуримо – буде ганьба на всю Україну. А я хочу одного дня привести сюди своїх маленьких дітей і показати їм: «Цю башту ваш тато відбудовував». Вірю, що ми впораємось.