П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2012

БЕЗКОШТОВНО-ТЕРМІНОВІ ПРЕЗЕНТИ ВІД ДЕРЖАВИ

Встановлення безкоштовних газових лічильників у квартирах кам’янчан, відповідно до закону України про обов’язкове встановлення газових лічильників у квартирах і приватних будинках, викликало не тільки радість серед місцевих жителів. За цим документом облік споживання природного газу там, де його використовують для підігріву води та приготування їжі (тобто, де є колонки), необхідно ввести з 1 січня 2016 р.

Впродовж тижня до нашої редакції надходили скарги на саму процедуру встановлення лічильників та низка запитань щодо роботи працівників газової служби. Одних цікавило, чому ці роботи активно розпочали саме напередодні новорічних свят, коли люди думають не про переобладнання квартир. Інших – пошкодження шпалер і кухонних меблів електрозваркою. Були й такі, що отримали письмові повідомлення, що в разі відмови від встановлення лі¬чильника, впродовж трьох днів їм буде припинено газопостачання.

По відповідь на ці та інші запитання ми звернулись до директора Кам’янець-Подільської філії ПАТ «Хмель¬ницькгаз» Якова ГАРШТА.

– Проводити ці роботи ми почали не перед новорічними святами, а ще з початку року, – запевняє Яків Йосипович. – Але раніше нам видавали по 100-200 лічильників на місяць, все було спокійно та злагоджено, а нещодавно ми їх отримали близько 1000 і встановити їх повинні до Нового року. За планом, цього року ми маємо освоїти 3000 лічильників, наразі вже підключено 2500, та якщо не встигнемо, то, відповідно до законодавства, за невиконання державної безкоштовної програми будемо змушені сплатити дуже велику неустойку. На допомогу нам прислали 9 бригад з інших філій.

А щодо повідомлень про припинення газопостачання впродовж трьох днів після відмови, то вони є недостовірними й більше не будуть розповсюджуватись. Встановити ці лічильники кам’янчани зобов’язані до 1 січня 2016 р. Якщо ж до цього часу абонент його не матиме, а в певний період відмовився від безкоштовного, тоді вже газопостачання буде відключено, але не раніше.

А от про псування шпалер, меблів та іншого майна мені чути дивно, адже кожна бригада забезпечена спеціальними об’єктокартонними листами, якими відгороджуються труби, щоб не пошкодити майна власника квартири. Хіба що є поодинокі випадки, коли їх просто неможливо підставити, але таке буває дуже рідко. Ми б дуже хотіли, аби люди поставились до цього з розумінням, адже стараємося ми лише для їхнього блага, і надалі будемо намагатися, щоб ті незручності, з якими зіштовхуються кам’янчани, були міні¬мальними.

Чи виділятимуться безкоштовні лічильники після Нового року, поки що невідомо, а тому тим, хто бажає скористатись передноворічним подарунком від держави, варто поквапитись і підлаштуватись під графік газовиків, інакше згодом платити доведеться не лише за ремонт, а й за лічильники.